'ECB varlık alım programını azaltmayı düşünmüyor'

Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) basın sorumlularından Michael Steen, Avrupa Merkez Bankası'nın varlık alım programını azaltmayı düşünmediğini bildirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) basın sorumlularından Michael Steen, Bloomberg ajansında yer alan bir habere tepki olarak merkez bankasının her ay yaptığı varlık alımlarının tutarını azaltmayı değerlendirmediğini belirtti.

Bloomberg ajansında yayımlanan ve euro bölgesi ülkelerinin merkez bankalarından isimsiz yetkililere dayandırılan haberde ECB'nin ayda 80 milyar euro tutarındaki tahvil alımlarını kademeli olarak azaltarak sonunda durdurmasının söz konusu olduğu bildirildi.

Küresel piyasalarda ECB şokuKüresel piyasalarda ECB şoku

Steen, Twitter'da yayımladığı açıklamasında "(ECB'nin) yönetim kurulu, (ECB Başkanı Mario) Draghi'nin son basın toplantısı ve Avrupa Parlamentosu'na yaptığı açıklamasında da belirttiği gibi bu konuları görüşmedi" dedi. ECB daha önce varlık alımlarını en erken Mart 2017'de bitirebileceğini ancak ihtiyaç olması halinde alımların daha da uzun süre devam edebileceğini belirtmişti.

Reuters'ta geçen ay yayımlanan bir haberde de, ECB'nin mart ayında tahvil alımlarını ani bir şekilde durdurmayacağı ve alım miktarları azaltılsa da varlık alım programının Mart ayından sonra da devam etmesinin gerekli olduğu belirtilmişti. Draghi de geçen ay, ECB'nin varlık alım programı çerçevesinde Almanya gibi ülkelerden satın alabileceği tahvil miktarının azaldığı şeklinde piyasalarda var olan endişelere cevap olarak ECB'nin varlık alım programını sorunsuz devam ettirmek için çeşitli seçenekleri değerlendireceğini belirtmişti.

Bu konularda ilginizi çekebilir