ECB'den faiz hamlesi ve ek teşvik bekleniyor

Finans uzmanları ECB'nin perşembe günkü makroekonomik projeksiyonlarını açıklayacağı toplantıyı masaya yatırdı. Analistler ECB'den faiz indirimi ve ek teşvik bekliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Uluslararası finans kuruluşları uzmanları, Avrupa Merkez Bankasının (ECB) yeni makroekonomik projeksiyonlarını açıklayacağı perşembe günkü toplantısında, mevduat faiz oranında indirime gidebileceğini ve bankanın parasal genişleme programının büyüklüğünü ve süresini değiştirebileceğini belirtiyor.  

ECB, Euro Bölgesi'nde çok düşük enflasyonla uzun süredir mücadele ederken, Başkan Mario Draghi'nin alacağı olası yeni tedbirler, piyasalar ve yatırımcılar tarafından yakından izleniyor.  

Frankfurt'ta yarın gerçekleştirilecek ECB toplantısında, ekonomik görünüm ve tahvil alım programında yeni düzenlemelerin ele alınması beklenirken, ayırca bankanın Avro Bölgesi'ne ilişkin yeni enflasyon ve büyüme tahminlerini de açıklaması öngörülüyor. 

Uzmanlar, bankanın toplantıda açıklayacağı yeni makroekonomik projeksiyonda enflasyon beklentilerini aşağı yönlü revize edebileceğini, mevduat faiz oranında indirime gidebileceğini ve  aylık varlık alım programının miktarını ve süresini artırabileceğini düşünüyor. 

"ECB, aylık varlık alım miktarını 5 veya 10 milyar euro artırabilir" 
 
ING Group Avro Bölgesi Başekonomisti Peter Vanden Houte, Draghi'nin, ek parasal eylemlerin artırılacağına ilişkin beklentileri körüklediğini ve bankanın harekete geçmemesinin şu an imkansız hale geldiğini ifade etti. 

Houte, bankanın, yeni bir eylem yapmaması durumunda piyasa beklentilerini karşılamayacağını belirterek, "Nitekim, avro kuru zaten değer kaybetti ve tahvil faizleri ECB'den eylem beklentisiyle düştü. ECB, eğer hiçbir şey yapmamaya karar verirse bahsettiğim bu piyasa hareketleri tersine dönecek" dedi. 

Mevduat faiz oranında 20 baz puanlık indirim beklediklerine dikkati çeken Houte, "Muhtemelen parasal genişlemenin büyüklüğü ve süresinde küçük bir artış olabilir. Aylık varlık alım miktarı 5 veya 10 milyar avro artabilir, varlık alım programının süresi de 2017 yılının Ocak ayına kadar uzatılabilir" değerlendirmesinde bulundu. 

Houte, ECB'nin büyüme tahminlerini muhtemelen değiştirmeyeceğini ancak enflasyon tahminlerini tekrar aşağı yönlü revize edilebileceğini de söyledi. 

Mevduat faizinde indirim beklentisi 

ABN AMRO Makro ve Finansal Piyasalar Araştırma Müdürü Nick Kounis de bankanın mevduat faizini bir miktar aşağı çekebileceğini belirterek, "Daha önce mevduat faizinde 10 baz puan indirim bekliyorduk. Ancak şimdi mevduat faizinin 20 baz puan indirilmesini bekliyoruz" görüşünü paylaştı. 

Kounis, bankanın aylık varlık alım programını 20 milyar euro artırabileceğini ve parasal genişleme programının süresinin değiştirilebileceğini de dile getirdi. 

Commerzbank Başekonomisti Jörg Kraemer ise Draghi'nin geçtiğimiz haftaki konuşmasında ECB Yönetim Konseyi'nin parasal genişlemenin önünü daha da açacağı yönünde çok net sinyaller verdiğine dikkati çekti. 

"Biz hala ek varlık alımlarının, alınacak tedbirlerin temelini oluşturacağına inanıyoruz" diyen Kraemer, ayrıca, Draghi'nin ifadelerine dayanarak mevduat faiz oranının az bir miktar düşürülmesini beklediklerini de kaydetti. 

UniCredit Ekonomisti Dr. Tobias Rühl ise Draghi'nin toplantıda,15 baz puanlık mevduat faiz indirimi açıklayacağını ve aylık varlık alım programının büyüklüğünü de 60 milyar avrodan 75 milyar euro çıkaracağını öngördü.  

Draghi, kasım ayında Frankfurt'ta yaptığı bir konuşmada aralık ayında gerçekleştirilecek toplantıda enflasyonun yüzde 2'ye dönmesini yavaşlatan faktörlerin gücünü ve kalıcılığını değerlendireceklerini belirtmiş, varlık alım programının büyüklüğü, süresi ve kompozisyonu hakkında değişiklikler yapabileceklerine işaret etmişti.  

ECB'nin, devlet tahvili satın alımını da kapsayan aylık 60 milyar avroluk tahvil alım programına 9 Mart'ta başlanmış ve bankanın bu kapsamda Avro Bölgesi'nde fiyat istikrarını sağlamayı ve talebi canlandırmayı hedeflediği açıklanmıştı.