ECB'den yeni hamle beklenmiyor

Yarınki toplantının odağında enflasyon var

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DIŞ HABERLER - Yatırımcıların bu haftaki odak noktalarından biri Avrupa Merkez Bankası (ECB) toplantısı. Geçtiğimiz ay yapılan toplantısında ek genişlemeci tedbirler açıklayan ECB’nin yarınki toplantısında ise önemli bir hamlede bulunması beklenmiyor. Uzmanlara göre, ECB bundan sonraki adımlarını enflasyona göre atacak. 

ECB eski üyesi Gertrude Tumpel-Gugerell, ECB’nin çok kapsamlı bir paket açıkladığını ve bu paketin etkisini görmek için bekleyeceğini söyledi. ING ekonomistüi Carsten Brzseki, benzer bir görüş bildirerek ECB’nin şu an için beklemede kalmayı tercih edeceğini kaydetti. 
UniCredit Euro Bölgesi Başekonomisti Marco Valli de, enfl asyonun beklentiler dahilinde gerçekleştiğini bildirdi. 

Tüketici fiyatları tırmanmaya başlayacak 
Valli, gıda fiyatlarındaki düşük seyrin enfl asyonun aynı kalmasına sebep olduğunu aktardı. Enflasyon verisinin bu haftaki ECB toplantısına bir etkisi olmayacağını dile getiren Valli, yaz döneminde enfl asyonun sabit ya da daha düşük seviyede seyredebileceğini dile getirdi. Valli, 2015 yılında da enfl asyonda yavaş artış hızının devam edeceğini işaret etti. IHS Global Insight Avrupa ve İngiltere Başekonomisti Howard Archer, Euro Bölgesi’nde enfl asyonun birkaç ay daha yüzde 1’in altında seyredeceğini ve daha sonra kademeli olarak yükselişe geçebileceğini belirtti. Archer, Euro Bölgesi’nde yüzde 0.5 oranında artan enfl asyonun Euro Bölgesi’nin düşebileceği en düşük oran olabileceğini ifade etti. Enerji fiyatlarında az da olsa bir artış olduğunu bildiren Archer, gıda fiyatlarındaki düşüşün de sona ereceğini aktardı. 
Archer, bölgede enfl asyonun yüzde 0.5’te sabit kalmasıyla ve çekirdek enfl asyonun da yüzde 0.7’den yüzde 0.8’e yükselmesiyle Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) az da olsa rahatlayabileceğini söyledi. Euro Bölgesi’nde enfl asyonun birkaç ay daha yüzde 1’in altında seyredebileceğini bildiren Archer, enflasyonun daha sonra kademeli olarak yükselmeye devam edeceğini belirtti. 

Berenberg Kıdemli Ekonomisti Christian Schulz ise Almanya’da enfl asyonun yüzde 0.6’dan yüzde 1’e yükselmesine rağmen Euro Bölgesi’nde enfl asyonun sabit kaldığını dile getirdi. Schulz, yüzde 0 enfl asyon oranının olduğu İspanya’da ise iyi bir seyir görüldüğünü işaret etti. Bu oranın ECB’nin yüzde 2 hedefinin çok altında olduğunu vurgulayan Schulz, ECB’nin bu haftaki toplantısında başka önlemlere de başvurabileceğini kaydetti. ING Group Euro Bölgesi Almanya Kıdemli Ekonomisti Carsten Brzeski de Almanya’da enfl asyonun yükselmesinden sonra Euro Bölgesi’nde enfl asyonun yükselmeyip sabit kalmasının biraz sürpriz olduğunu belirtti. Brzeski, enerji fiyatlarında az da olsa gerçekleşen artışın enerjideki olumsuz seyri yok edebileceğini ifade etti. Capital Economics Avrupa Başekonomisti Jennifer Mc- Keown ise zayıf gelen enfl asyon verisinin ECB üzerinde baskı yaratabileceğini bildirdi. McKeowen, bu enfl asyon oranıyla birlikte ekonomik iyileşmenin daha da yavaşlayabileceğini aktardı.