Eğit-donat anlaşmasını yakında imzalayacağız

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Psaki, ABD ve Türkiye'nin Suriyeli muhalif grupların eğitilmesi ve teçhizatlandırılması konusunda prensip anlaşmasına vardığını, anlaşmanın yakında imzalanmasının beklendiğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, günlük basın toplantısında konuyla ilgili bir soru üzerine, " Türkiye ile Suriyeli muhalefet gruplarının eğitilmesi ve teçhizatlandırılması konusunda prensip anlaşmasına vardığımızı teyit edebilirim. Daha önce açıkladığımız gibi, Türkiye, ılımlı Suriyeli muhalif gruplara yönelik eğit donat programı için bölgesel ev sahiplerinden biri olmayı kabul etmişti.Türkiye ile anlaşmayı yakında neticelendirerek imzalamayı bekliyoruz" dedi.

Psaki, Suriyeli muhaliflere yönelik eğitimlerin mart ayında başlamasının planlandığını kaydetti.

Bir gazetecinin, "Türkiye'nin Suriye'de Beşşar Esed yönetiminin devam etmesinin daha büyük bir sorun teşkil ettiğine dair kaygılarının olduğu ve ABD'nin bu konuyu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu ile hala görüşüp görüşmediği" yönündeki sorusunu da Psaki şöyle yanıtladı:

"Evet. Esed'in Suriye'nin geleceğinde yeri olmadığına inanıyoruz ancak buradaki zorlukları çözmenin en iyi yolunun bir siyasi çözümden geçtiğine inanmayı da sürdürüyoruz. Geçmişte de söylediğimiz gibi, eğit donat programı kapsamında eğitilecek olan ılımlı muhalefetin, elbette bu (program) IŞİD'e odaklı ama kesinlikle onların aldıkları eğitimleri ve teçhizatlarını rejime karşı savaşı sürdürmede de kullanmalarını bekliyoruz."

Bir başka soru üzerine, Türkiye'nin IŞİD'e karşı koalisyonda önemli bir ortak olduğuna uzun süredir inandıklarını dile getiren Psaki, Türkiye'nin sadece eğit donat programı gibi askeri ögelerle alakalı konularda değil, IŞİD'in gayrimeşru kılınması ya da yabancı savaşçıların, örgütün finansman kaynaklarının üzerine gidilmesi gibi, koalisyonun diğer unsurlarında da bir ortak olduğunu belirtti.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç de Özgür Suriye Ordusu'nun eğitimi için ABD ile müzakerelerin sona erdiğini, yakında mutabakat imzalanacağını bildirmişti. Mutabakata dair teknik detayların imzalandıktan sonra paylaşılacağını ifade eden Bilgiç, Mart ayından itibaren de mutabakatın uygulanmaya başlamasının öngörüldüğünü söylemişti.

Bu konularda ilginizi çekebilir