‘Ekim ayı olasılıklardan biri’

Fed Başkanı Yellen, “Ekim ayı faiz artırımı için olasılıklardan biri. Eğer ekimde faiz artırımı yaparsak, sonrasında bir basın toplantısı düzenleriz”dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD Merkez Bankası Başkanı Janet Yellen faiz kararının ardından bir basın toplantısı düzenledi. 

Fed Başkanı Yellen, ilk faiz artırımının, istihdam piyasasında daha fazla iyileşme, enflasyonda geri dönüş görmeye başlandığında uygun olacağını söyledi. Yellen, faiz artırımının bu yıl içindeki her toplantıda olabileceğini belirtti.

 Yellen, para politikası duruşunın ilk faiz artırımından bir süre sonra da oldukça genişlemeci olmaya devam edeceğini kaydetti. Fed'in faiz toplantısı ardından basın toplantısı düzenleyen Yellen,son toplantıdan bu yana istihdam artışları güçlü olduğunu belirtti.Yellen, "enflasyonda aşağı yönlü baskının azalmasını beklemeye devam ediyoruz" dedi.

Son global gelişmelerin büyük olasılıkla enflasyon üzerinde aşağı yönlü baskı yaratacağını ifade eden Yellen, Komite'nin ekonomi için görünümünde hala ciddi değişiklik olmadığını kaydetti. Yellen, "Devam eden istihdam kazanımları hanehalkı harcamalarını destekledi. Sabit yatırımlarda büyüme ılımlı. Net ihracatta büyüme yılın ilk yarısında büyümeye fren oluşturdu." diye konuştu. Fed Başkanı, ılımlı büyüme beklemeye devam ettiklerine işaret etti. Yellen, işsizlik oranına ilişkin geniş ölçümlerin iyileştiğini ifade etti.

“Faiz artışını tartıştık”

Yellen, bugün faiz artırımını tartıştıklarını belirterek, "Yurtdışın belirsizlikler ve zayıf enflasyon ışığında beklemeye karar verdik" diye konuştu.

Yellen Komite'nin, istihdam piyasasında iyileşmeye dair daha fazla kanıt görmek istediğini söyledi ve son gelişmelerin görünümde temel değişikliğe yol açmadığını belirtti.

Fed Başkanı, "ilk faiz artırımının zamanlaması geniş bir bantta ekonomik ve finansal göstergelere bağlı. ilk faiz artırımının zamanlaması, sonrasında izlenecek yol kadar önemli değil."dedi.

Ekonomik göstergelerin kademeli bir artışı sağlayacak şekilde gelişeceğini öngördüklerine dikkat çeken Yellen, "Piyasa katılımcıların çoğu şartların faiz atrımının bu yıl daha sonraki bir tarihte yapılmasını sağlamasını bekliyorlar" şeklinde konuştu.

Yellen, enflasyonun beklenenden daha yükseğe çıkması durumunda faiz artırımının hızlanacağını, beklenenden daha düşük olması durumunda ise faiz artırımları daha yavaş olacağını belirtti.

Yellen, katılıcıların büyük çoğunluğunun bu yıl faiz artırılacağı görüşünü koruduğuna işaret etti. Yellen, faiz artırımının bu yıl içindeki her toplantıda olabileceğini belirterek, "Eğer Ekim ayında faiz artırımı yaparsak, sonrasında bir basın toplantısı düzenleriz" dedi. Fed Başkanı, Ekim ayının faiz artırımı için olasılıklardan biri olduğunu kaydetti.

 Fed bugünkü toplantısının ardından faiz oranlarını değiştirmeyerek yüzde 0,0-0,25 seviyesinde bıraktığını açıklamıştı.