Ekim'de Obama'yı zor günler bekliyor

ABD'de hükümet borçlanma kapasitesini Ekim ayı ortasında dolduracak ve bu tarihte elinde harcayacak sadece 50 milyar dolar gibi, gerektiğinde bir günde bitebilecek bir meblağ kalacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - ABD Kongresi hükümetin borçlanma sınırını yükseltmek için yakında bir uzlaşmaya varamazsa, Obama yönetimi Ekim ayı ortasında harcama yapamaz duruma düşebilir.

Hazine Bakanı Jack Lew, Kongre'deki parti liderlerine gönderdiği mektupta, "Kongre ABD'nin yüksek itibarını korumak için bir an önce harekete geçmelidir" dedi. Hükümetin 16.7 trilyon dolarlık  borçlanma limiti var. Yönetim Mayıs ayından bu yana nakit varlığını bazı olağanüstü  önlemlerle destekleyerek, kendisini ödemelerini yapamaz duruma düşmekten koruyor.

Lew, hükümetin borçlanma kapasitesini Ekim ayı ortasında dolduracağını ve bu tarihte elinde harcayacak sadece 50 milyar dolar gibi, gerektiğinde bir günde bitebilecek bir meblağ kalacağını söyledi.

Lew, bu durumda hükümetin iflas konumuna girmesinin kaçınılmaz olacağını ve bunun da yatırımcıların ABD'ye olan güvenini sarsacağını belirtti: "Böyle bir senaryo finansal piyasalara zarar verir ve ekonomimizde ciddi aksamalara yol açar." Borçlanma tavanı konusunda Kongre'de sert geçen tartışmalar, 2011 yılında Obama yönetimini iflasın ucuna kadar getirmişti. Cumhuriyetçi Parti, bu yıl harcama limitini artırma konusunu, Başkan Barack Obama'nın halk sağlığı programını zayıflatacak bazı değişiklikleri zorlamak için baskı aracı olarak kullanmak istiyor. Obama ise borç tavanının yükseltilmesini, başka siyasi nedenler için pazarlık konusu yapmak istemiyor.