Ekonomik görünüm aşağı yönlü risklere açık

Avrupa Merkez Bankası, gösterge faiz oranını yüzde 1'de bıraktı. ECB Başkanı Draghi, "Ekonomik görünüm aşağı yönlü risklere açık" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

FRANKFURT - Avrupa Merkez Bankası (ECB), gösterge faiz oranını yüzde 1'de bıraktı.
ECB, Frankfurt'taki merkezinde bugün yaptığı toplantıda, beklendiği gibi gösterge faiz oranını yüzde 1'de tutma kararı aldı.
Avrupa Merkez Bankası, geçen yıl temmuz ayında, artan enflasyonla mücadele için gösterge faiz oranını 25 baz puan yükselterek yüzde 1,25'ten yüzde 1,50'ye çıkarmış, Mario Draghi'nin kasım ayında ilk kez ECB Başkanı olarak katıldığı toplantıda ise banka sürpriz şekilde gösterge faiz oranını 25 baz puan (yüzde 0,25) azaltarak yüzde 1,50'den yüzde 1,25'e çekmişti.
ECB, geçen yıl aralık ayında düzenlenen toplantıda da gösterge faiz oranını çeyrek puan azaltarak yüzde 1,25'ten yüzde 1'e indirmişti.

Ekonomik görünüm aşağı yönlü risklere açık

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi,  ECB'nin Frankfurt'ta yapılan faiz toplantısının ardından düzenlenen basın toplantısında yaptığı açıklamada, Euro Bölgesi ülkelerinde borç ve işsizlik seviyesinin yüksek kalmaya devam edeceğine işaret ederek, bölgede ekonomik toparlanmanın aşamalı olarak süreceğini vurguladı.

ECB Başkanı Draghi, Euro Bölgesinde enflasyonun 2012 yılı boyunca yüzde 2'nin üzerinde kalmasının muhtemel olduğuna da dikkati çekti. Emtia fiyatlarındaki artışın enflasyonist risklerin başını çektiği uyarısında bulunan Draghi, enflasyonun ikincil riskleriyle mücadele edebilecek araçları bulunduğu kaydetti.

Euro Bölgesi ekonomisinin büyümesinin bu yılın ilk aylarında düşük seviyelerde olduğunu ve yıl boyunca ekonomik faaliyetlerin ılımlı seviyede toparlanacağına işaret eden Draghi, ekonomik görünümün aşağı yönlü risklere açık olduğunu ifade etti.

Son birkaç ayda standart ve standart dışı para politikası önlemleri uyguladıklarını, bu önlemler bileşiminin finansal koşulların ve para politikasının uygulanmasının istikrarına katkı sağladığına dikkati çeken Draghi, "Standart dışı para politikası doğal olarak geçici. Orta vadede fiyat istikrarında yukarı yönlü risklerin çözümü için gerekli tüm araçlara sahibiz" dedi.

Araştırmaların bu yılın başında ekonomik faaliyetlerin düşük seviyede olduğunu doğruladığını belirten Draghi, "Euro Bölgesi ekonomisinin bu yıl kademeli olarak toparlanmasını bekliyoruz. Ekonomik görünüme ilişkin görünüm dış talep, çok düşük kısa vadeli faiz oranları ve Euro Bölgesi ekonomisinin uygun biçimde işlemesini teşvik etmek için alınan tedbirlerle desteklenmeli" diye konuştu.

"Finansal koşullardaki istikrarı takiben, dağıtılmamış karlar dahil bankaların direncini daha da güçlendirmesi elzem" diyen Draghi, bankaların bilançolarının sağlamlığının ekonomi için uygun kredi karşılığı ve bütün fonlama kanallarının normalleşmesinin kolaylaşmasında anahtar unsur olduğunu kaydetti.
Güvenin, sürdürülebilir büyüme istikrarın desteklenmesi için hükümetlere sağlam mali pozisyon oluşturma ve güçlü yapısal reform uygulaması çağrısı yapan Draghi, ulusal politika yapıcıların mali sürdürülebilirliği sağlamak, üretim ve istihdam piyasalarının kapasitesini artırmak, verimlilik ve rekabet edebilirliği güçlendirmek ve finansal sistemlerinin sağlamlığını garanti etmede sorumluluklarını tam olarak yerine getirmesi gerektiğinin altını çizdi.

(AA)

Bu konularda ilginizi çekebilir