”Ekonomik güçlükleri aşmak için 'acil' yardıma ihtiyaç var”

Obama, ABD'de "ekonominin yıldızları" olarak nitelenebilecek bir grupla yuvarlak masa toplantısı yaptı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - ABD'de Demokrat Parti'nin başkan adaylığını garantileyen Barack Obama, "pop yıldızı" nitelemelerine yol açan başarılı Ortadoğu ve Avrupa gezilerinin ardından, ABD'de "ekonominin yıldızları" olarak nitelenebilecek bir grupla yuvarlak masa toplantısı yaptı ve Amerikan ekonomisinin içinde bulunduğu güçlükleri aşmak için "acil yardıma ihtiyacı olduğunu" belirtti.

Yuvarlak masa toplantısına katılanlar arasında, ABD'nin eski Hazine Bakanı Paul O'Neal, Google'un Başkanı Eric Schmidt, ABD'nin 1979-1987 yılları arasında görev yapmış olan eski Merkez Bankası Başkanı Paul Volcker, Citigrup Başkanı ve ABD'nin eski Başkanlarından Bill Clinton döneminin Hazine Bakanı Robert Rubin, sendika ve şirket temsilcileri bulunuyor.

Medyanın büyük ilgisini çeken yurtdışı seyahatlerinin hemen ardından "işinin başında" görüntüsü çizen Obama, ekonominin önde gelen isimleriyle bu toplantıyı yaparak yine dikkatleri üzerine çekti. ABD'de ekonomik zorlukların giderek ağırlaştığına işaret eden Obama'nın yuvarlak masa toplantısı ise Cumhuriyeti Parti'nin ABD başkan adaylığını garantileyen ismi John McCain'in seçim kampanyası tarafından "başka bir fotoğraf çektirme fırsatı daha" sözleriyle küçümsendi.

Obama, görüşmesi çerçevesinde gazetecilere yaptığı açıklamada, "ekonomide daha fazla eylemin gerektiğine inanıyorum" dedi. Illinois Senatörü Obama, "ekonomik aciliyet giderek ağırlaşıyor, işsizlik artıyor, maaşlar düşüyor, finansal piyasalar tehdit altında" dedi. Barack Obama, bu çerçevede finansal piyasaları istikrara kavuşturacak "kısa dönem rahatlama ve uzun dönemde büyüme" yönünde bir eylem planına ihtiyaç duyulduğunu kaydetti.

ABD'nin ekonomik olarak bugün ulaştığı durumun "kaza olmadığını" savunan Obama, bunun nedenini "Wall Street ve Washington tarafından yürütülen sorumsuz politikalara" yükledi. Fiyatlar arttıkça Amerikan halkının bunun sıkıntısını çektiğini belirten Obama, bugün ülkede yaşanan "ekonomik krizin", uygulaması zor ekonomik stratejileri ertelemenin sonucunda yaşandığını kaydetti.

Obama, yuvarlak masa toplantısının, kendisinin ortaya atmış olduğu ekonomik paketlerin ele alınması ve ekonomiyi düze çıkarmak için yeni adımların atılmasında yardım almak amacını taşıdığını söyledi.

McCain Obama'yı takip ediyor

McCain'in ise Obama'ya aşırı ilgi göstermekle suçladığı medyanın dikkatini çekebilmek için, Obama'yı takip ettiği görülüyor. Arizona Senatörü'nün ekonomik danışmanı Carly Fiorina gazetecilere, McCain'in geçen yıl içinde bazı üst düzey ekonomistlerle "sessizce", yani medyanın odağı olmadan görüştüğünü söyledi. Fiorina'ya göre bu yetkililer arasında ABD Merkez Bankası Başkanı Ben Bernanke ve ABD Hazine Bakanı Henry Paulson da bulunuyor. Fiorina, "Bence Amerikan halkı, Obama için bir başka fotoğraf çektirme fırsatını izliyor. Öte yandan McCain ekonomi hakkında konuşuyor, ekonomiden anlıyor, aylardır ekonomi konusunda önemli isimlerden tavsiyeler dinliyor" dedi.

ABD'de iki büyük partinin başkan adaylarının ekonomiye yönelmesi sürpriz değil. Ekonomik durumun, konut piyasasındaki kriz ve 490 milyar doları bulan bütçe açığıyla sarsıldığı, artan petrol ve gıda fiyatlarının Amerikan halkını etkilediği bir ortamda, kamuoyu yoklamalarına göre Amerikalı seçmenin bir numaralı kaygısının ekonomi olduğu ortaya çıktı.

Harvard Ekonomi Profesörü Martin Feldstein, Obama'nın, vergilerin artırılmasına yönelik ekonomi paketinin "geri tepeceği" uyarısında bulundu. Feldstein, "Obama'nın planı ekonomiyi yavaşlatacak, kişiler ve iş çevreleri üzerinde vergileri artırarak ekonomiyi sıkıştıracak. Vergi artışı hemen olmayacak ama vergileri 2010 veya 2011 gibi artıracağını söylemesi, ekonomi üzerinde şimdi baskı yaratmaya yetiyor" dedi.