Ekonomik kriz sokak sanatçılarının sayısını artırdı

Krizden sonra kalabalık meydanlarda daha fazla sokak sanatçısı görülüyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MADRİD -  İspanya'da yaşanan ekonomik krizin ardından özellikle kalabalık meydanlarda daha çok sokak sanatçısına rastlanıyor. 

İspanya'nın büyük şehirlerinin meydanlarında sanatlarını halka sunan birçok sokak sanatçısı halktan büyük ilgi görüyor. Özellikle başkent Madrid'de sayıları her geçen gün artan sokak sanatçıları çalışmalarında yaratıcılık sınırlarını zorlarken, krizden dolayı meydanları dolduran yeni sanatçılar da halkın daha çok ilgisini çekebilmek ve kendilerine yer edinebilmek için rekabeti artırıyor. 

Başta pandonim olmak üzere resim ve müzik gibi sanat dallarında gösteriler sergileyen sokak sanatçıları, ünlü film ve roman kahramanlarını da gösterilerinde kullanıyor. Sanatçılar zaman zaman da fizik kurallarını zorlayacak nitelikte ilginç gösteriler sergiliyor.  

Sokak sanatçılarının kimisinin gösterileri, kostümler ve kullanılan diğer malzemelerle bazen aylar süren, uzun uğraş gerektiren çalışmalar sonucu hazırlanıyor. Sanatçılar, gösteri öncesinde makyaj ve kıyafet gibi hazırlıklar için kimi zaman saatler harcıyor. 

Günlük ortalama 20 ile 100 avro arasında gelir elde ettiklerini söyleyen sanatçılar, resim sanatı gibi özel durumlarda özel siparişlerin gelmesi halinde bunu daha da artırabiliyor. 

Birçoğu göçmen olan sanatçıların bazıları daha önce farklı işlerde çalıştıklarını ama kriz sebebi ile maddi zorlukları aşabilmek için sokak gösterilerine başladıklarını söyledi. Dilenmek yerine üretkenliklerini sokaklara taşıyıp insanlara sanatsal gösteriler sunmayı tercih ettiklerini dile getiren sanatçıların bir kısmı ise zaten uzun yıllardır sadece sokak sanatçılığı hayatlarını devam ettiriyor. 

El sanatlarından, karikatüre, pandonimden müziğe kadar geniş bir yelpazede yeteneklerini sergileyen sanatçılar için en kötü durum ise soğuk ve yağışlı havalar. Böyle havalarda çalışma şansları bulunmayan sanatçılar, havanın böyle olduğu günleri sokağa çıkamadıkları için çoğu zaman hiçbir gelir elde edemeden kapatıyor. 

Bu konularda ilginizi çekebilir