Ekvador'da polis ve askerler isyanda

Ekvator'da asker ve polislerin düzenlediği protesto eyleminden sonra çıkan olaylarda 51 kişi yaralandı. Başkan Correa kaldığı hastaneden çıkamıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

QUİTO - Polisler ve askerlerin protestosu nedeniyle bir hastaneye sığınmak zorunda kalan Ekvador Devlet Başkanı Rafael Correa'nın yakında buradan ayrılabileceği bildirildi.

Kızılhaç, polis ve askerlerin özlük haklarını budayan yasa nedeniyle başlatılan protesto sırasında 51 kişinin yaralandığını açıkladı.

Darbe girişimi

Devlet Başkanı Correa muhaliflerini, kendisini darbeyle devirmeye çalışmakla suçladı.

Correa, hastanedeki odasından bir radyoya verdiği demeçte, protestocuların saldırısına uğradığını, tıbbi tedaviye ihtiyaç duyduğunu söyledi. Rafael Correa, "Bize göz yaşartıcı gaz attılar. Bir tanesi yüzümde patladı. Beni ve eşimi birkaç saniye, belki birkaç dakika serseme çevirdi" dedi.

Daha önce protestocularla konuşmaya çalışan, ancak susturulan Correa yine de geri adım atmayarak protestoculara hitaben, "Beyler, Devlet Başkanı'nı öldürmek istiyorsanız işte burada. İstiyorsanız beni öldürün. Cesaretiniz varsa beni öldürün" diye bağırdı.

Ekvador'da özlük haklarıyla ilgili protesto göterisi yapan polislerin göz yaşartıcı gaz saldırısına maruz kalan Devlet Başkanı Rafael Correa, protestolarına son vermezlerse olay çıkaran polislerle görüşmeyeceğini söyledi.

Correa: Cesedim çıkar

Correa kaldırıldığı hastaneden yerel bir televizyona yaptığı açıklamada, "Buradan devlet başkanı olarak ayrılırım, aksi halde  onlar buradan benim cesedimi çıkarırlar" dedi.

Correa, kan dökülmesinden kaçınılmasını istediği için kendisini kurtarma operasyonu için yetki vermeyeceğini de vurguladı.

Bu arada başkent Quito'nun Belediye Başkanı Augusto Barrera, yerel bir televizyona verdiği demeçte, protesto gösterileri sırasında kapatılan uluslararası havaalanının tekrar hizmete açıldığını söyledi.

ABD, Correa'nın arkasında

ABD, Ekvador'da asker ve polislerin düzenlediği protesto eyleminden sonra çıkan olaylardan sonra göz yaşartıcı gaz saldırısına maruz kalan Devlet Başkanı Rafael Correa'ya destek verdi.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, Washignton yönetiminin Ekvador Devlet Başkanı Correa'ya desteğinin tam olduğu, ABD'nin, Güney Amerika ülkesindeki krizin barışçıl biçimde sona ermesini istediği belirtildi.

Kolombiya sınırı kapattı

Bu arada, Peru'dan sonra Ekvador'un komşularından Kolombiya da sınırını kapattığını bildirdi.

Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, bölgesel toplantı için Arjantin'e hareket etmeden önce gazetecilere yaptığı açıklamada, Peru Devlet Başkanı ile konuştuğunu, Ekvador demokrasisi ve Correa ile siyasi dayanışmayı göstermek için sınırları kapatmayı kararlaştırdıklarını söyledi.

Correa hastaneye yatırılmıştı

Polis ve askerlerin protesto gösterileri sırasında şiddet olayları görülmedi, ancak Devlet Başkanı Correa göz yaşartıcı gazın etkisiyle hastaneye kaldırıldı.

Asker ve polisler, kendilerine terfide prim verilmesini ortadan kaldıran yasanın dün Kongre'den geçmesini protesto etmişti.

OPEC üyesi, 14 milyon nüfuslu ülkede uzun bir süredir siyasi istikrarsızlık görülüyor. Correa'nın iktidara gelmesinden önce ekonomik kriz sırasında sokak protestoları ile 3 devlet başkanı görevinden olmuştu.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir