El Aksa'daki metal detektörleri kalacak

İsrailli yetkililer, Kudüs'te el Aksa camisine yerleştirilen ve Filistinlilerle yıllardır yaşanan en şiddetli olaylara yol açan metal detektörlerinin kaldırılmayacağını, ancak bu cihazların sayılarının zaman içinde azaltılabileceğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İsrail'deki gösteriler sürüyor.  İsrailli generallerin, şiddet olaylarının tırmanabileceği uyarıları karşısında Başbakan Benjamin Netanyahu'nun, 14 Temmuz'da iki İsrail polisinin öldürüldüğü cami girişine yerleştirilen cihazlar yerine başka alternatifler düşündüğü bildiriliyor.

Ancak sağcı Netanyahu hükümeti, Filistinlilerin baskısına taviz verir görünmek istemiyor.

El Aksa camisinin bulunduğu yer, aynı zamanda Musevilerin de kutsal tapınaklarının bulunduğu bölgede. İsrail bu bölgenin bulunduğu doğu Kudüs'ü 1967'de işgal etti ve uluslararası alanda tanınmayan bir karar alarak Kudüs'ü başkenti ilan etti.

Bölgesel Kalkınma Bakanı ve iktidardaki Likud partisinin önde gelen üyelerinden Tzachi Hanegbi dün ordu radyosuna yaptığı açıklamada, "Detektörler yerinde kalacak. Katiller, katilleri nasıl arayacağımızı bize söyleyemez. Eğer Filistinliler camiye girmek istemiyorlarsa, o zaman girmesinler" dedi.

İslamiyet'in üçüncü kutsal mekanı sayılan el Aksa camisine girişin kısıtlanmasını, buraya erişim için onlarca yıl önce Filistinliler ve İsrail arasında varılan hassas anlaşmanın ihlali olarak gören Filistinliler, detektörlerin yerleştirilmesinden beri ibadet için camiye girmeyi reddediyor.

Filistinli sağlık görevlileri, cuma günü yapılan protesto gösterilerinde İsrail polisinin üç Filistinliyi vurarak öldürdüğünü söylediler. İsrail ise bu iddiayı soruşturacağını söyledi.

Yine cuma günü bir Filistinlinin İsrail işgali altındaki Batı Şeria'da üç İsrailliyi bıçaklaması, şiddetin giderek yayılmakta olduğunu gösteriyor.

Alternatif çözümlere bağlı

İsrailli Korgeneral Gadi Eizenkot, yaşanan olayların "ortamın alev almaya ne kadar hazır olduğunu" gösterdiğini söyledi.

"Büyük çaplı huzursuzluk" riskinden söz eden Kamu Güvenliği Bakanı Gilad Erdan da, ordu radyosuna yaptığı açıklamada, İsrail'in el Aksa'ya girmek isteyen Müslümanlara karşı kullandığı metal detektörlerini kaldırabileceğini ancak bunun alternatif çözümler bulunmasına bağlı olduğunu söyledi.

Bu alternatiflerin, girişteki polis sayısını artırmak ve yüz tanıma teknolojisiyle donatılmış kapalı devre kameralar yerleştirmek olabileceği bildiriliyor.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, cuma günü İsrail devletiyle her türlü temasın kesildiğini açıkladı.

Netanyahu ise, pazar günü yapılan kabine toplantısından önce "Durumu sükunetle, kararlılıkla ve sorumlulukla yönetiyoruz" dedi ve güvenlik önlemlerini, gelişmelere göre kararlaştıracaklarını belirtti.