El Bağdadi'den yeni mesaj

Terör örgütü IŞİD'in vurulduğu iddia edilen lideri El Bağdadi, yeni bir mesaj yayınladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BEYRUT - İslam Devleti örgütünün lideri Ebubekir el Bağdadi, kendisine ait olduğu öne sürülen bir ses kaydında, militanlarına Suudi Arabistan liderlerine saldırmaları çağrısında bulundu.

Ses kaydına göre hilafet olarak ilan ettiği İslam Devleti örgütünün Suriye ve Irak'ın ardından dört Arap ülkesine daha yayıldığını ifade eden Bağdadi, ABD'nin örgüte karşı yürüttüğü mücadelenin başarısız olduğunu söyledi.

Reuters, İslam Devleti'nin kontrolü altındaki sosyal medya sitelerinde dün yayımlanan ses kaydının Bağdadi'ye ait olup olmadığını teyit edemedi. Ancak ses Bağdadi'nin Musul kentinde Temmuz ayında yaptığı bir konuşmaya benziyordu.

Ses kaydı, Bağdadi'nin geçen hafta Cuma günü ABD'nin yaptığı bir hava saldırısında yaralandığına dair haberlerin ardından yayımlandı. ABD'li yetkililer, Irak'ın Felluce kenti yakınlarına düzenlenen bir hava saldırısının Bağdadi'yi vurup vurmadığın dair ellerinde kesin bir bilgi olmadığını ifade etmişlerdi.

Bağdadi, destekçilerinden dünyanın en büyük petrol üreticisi olan Suudi Arabistan'ı yöneten hanedanı hedef almalarını istedi. Suudi Arabistan, ABD'nin Suriye'de İslam Devleti'ne karşı düzenlediği hava saldırılarına katılıyor.

İslam Devleti, Irak'ta Haziran ayında başlattığı taarruzla birlikte Suriye'den Irak'a yayılan geniş bir alanı ele geçirdi. Bağdadi, Libya, Mısır, Yemen, Suudi Arabistan ve Cezayir'deki destekçilerinin kendisine bağlılık yemini ettiğini söyledi.

Bağdadi, ABD Başkanı Barack Obama'nın 7 Kasım'da yaptığı açıklamaya göndermede bulunan ses kaydında, "İslam Devleti'nin yeni ülkelere, Haremeyn ülkelerine, Yemen'e, Mısır'a, Libya'ya ve Cezayir'e yayıldığını açıklıyoruz" dedi. Haremeyn Suudi Arabistan'da bulunan kutsal Mekke ve Medine kentlerini anlatmak için kullanılıyor.

Bağdadi bantta, "Amerika ve müttefiklerinin  korku, çaresizlik ve başarısızlık içinde sendelediklerini görüyoruz" diyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir