Enflasyonda yüzde 2'lik hedef aşılabilir

ECB Başkanı Draghi, Euro Bölgesi'nde ekonominin istikrara kavuşmaya başladığına dair sinyaller olduğunu ifade etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

FRANKFURT - Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi, petrol fiyatlarındaki artışın ekonomide kırılganlığı artırabileceği uyarısında bulundu.
Draghi, ECB'nin Frankfurt'ta yapılan faiz toplantısının ardından düzenlenen basın toplantısında yaptığı açıklamada, Euro Bölgesi'nde 2012 yıl sonu itibariyle enflasyonda yüzde 2'lik hedefin aşılabileceğini söyledi.

Enerji fiyatlarında ve dolaylı vergilerdeki artışın muhtemelen enflasyon oranını 2012 yılında yüzde 2 seviyesinin üzerinde seyretmesine yol açacağını, enflasyon için yukarı yönlü risklerin devam ettiğini belirten Draghi, fiyat gelişmelerinin fiyat istikrarına uygun sürmesini beklediklerini vurguladı.
Euro sisteminde son aylarda standart dışı para politikası önlemlerinin uygulandığını hatırlatan Draghi, ECB'nin özellikle iki kez düzenlediği 3 yıl süreyle Uzun Vadeli Refinansman Operasyonu'nu da (LTRO) içeren bu önlemlerin geçen yıl son çeyrekteki olağanüstü koşullar temelinde alındığını kaydetti.
"Bu önlemlerin ilk etkileri olumlu" diyen Draghi, birçok Euro Bölgesi ülkesinde alınan mali konsolidasyon ve yapısal reformların yanı sıra daha güçlü bir Euro Bölgesi ekonomik yönetimi yapısına doğru ilerlemenin son aylarda finansal ortamdaki önemli iyileşmeye katkı sağladığını vurguladı.
Draghi, "3 yıl vadeli LTRO düzenlemesi Euro Bölgesi'nde özellikle borç verme faaliyetleri ve finansal piyasalarda devam eden istikrar daha fazla destek sağlayacak. Tüm standart dışı para politikası önlemleri doğası gereği geçici. Dahası, orta vadeli fiyat istikrarı için potansiyel yukarı yönlü riskleri aşmada gerekli tüm araçlar tamamıyla mevcut" diye konuştu.

İstikrar hala düşük seviyede

Euro Bölgesi'nde geçen yıl son çeyrekte reel gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYH) yüzde 0,3 daraldığını hatırlatan Draghi, son ekonomik veriler faaliyetlerin istikrarına işaret ettiğini, buna rağmen istikrarın hala düşük seviyede seyrettiğini bildirdi.
Draghi, şöyle devam etti:
"İleriye baktığımızda bu yıl Euro Bölgesi'nde ekonominin aşamalı olarak toparlanacağını tahmin ediyoruz. Ekonomik faaliyetler için görünümün dış taleple, çok düşük kısa vadeli faiz oranları ve bölgedeki finansal sektörün daha iyi işlemesini sağlamak için alınan önlemlerce desteklenmesi gerekiyor.
Ancak Euro Bölgesi borç piyasalarında süren gerilimler ve bunun kredi koşulları üzerindeki etkilerinin yanı sıra finansal ve finansal olmayan sektörlerdeki bilanço düzeltmeleri sürecinin büyüme hızına sekte vurmaya devam etmesi öngörülüyor."
ECB'nin Mart 2012'deki makro ekonomik tahminlerinin Euro Bölgesi ekonomisinde bu yıl yüzde 0,5 daralma ile yüzde 0,3 büyüme arasında bir değişim beklendiğini gösterdiğini söyleyen Draghi, 2013 yılında ise ekonominin yüzde 0-2,2 aralığında büyüyeceğini tahmin ettiklerini kaydetti.
Euro Bölgesi ekonomisinin görünümünün aşağı yönlü riskler içerdiğini belirten Draghi, bu risklerin özellikle bölgedeki borç piyasasındaki gerilimlerin yoğunlaşması ve bunun bölgenin reel ekonomisine potansiyel olarak yayılmasıyla ilişkili olduğuna dikkati çekti. Draghi, aşağı yönlü risklerin aynı zamanda emtia fiyatlarındaki artışla da bağlantılı olduğuna işaret etti.

Bu konularda ilginizi çekebilir