'Enosis kararı bertaraf edilirse müzakereler başlayabilir'

KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı, "Rum Meclisi Genel Kurulu'nda Enosis kararı bertaraf edildikten sonra müzakereler kaldığı yerden başlayabilir" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Rum tarafında "Enosis (Kıbrıs'ın Yunanistan tarafından ilhakı) referandumu yıl dönümünün okullarda kutlanması" kararı bertaraf edildikten sonra, müzakerelerin kaldığı yerden başlayabileceğini bildirdi.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, KKTC'nin eski meclis başkanı ve başbakanlarından Osman Örek’in ölümünün 18. yılı nedeniyle Lefkoşa Devlet Mezarlığı’nda düzenlenen anma törenine katıldı.

Akıncı, törende yaptığı konuşmada, Rum Meclisinin 10 Şubat'ta aldığı Enosis referandumunun okullarda kutlanması kararının Kıbrıs Türk halkı tarafından kabul edilemeyeceğini belirterek, "Kıbrıs Türk halkının bu topraklardaki varlığını görmezden gelerek, bu varlığı hiçe sayarak, Yunanistan’a bağlama girişiminin okullarda kutlanmak istenmesi, Kıbrıs Türk halkının bir bütün olarak tepkisine neden olmuştur." diye konuştu.

Rumların yarattığı olumsuzluk nedeniyle müzakerelerin sekteye uğradığına işaret eden Cumhurbaşkanı Akıncı, “Bu büyük yanlıştan geri dönülmek üzere bazı adımlar atılıyor. Yanlıştan dönmek de bir erdemdir. Düzeltilmesi yönündeki adımlara karşı biz de olumlu tavrımızı ortaya koyacağız.” değerlendirmesinde bulundu.

Müzakereler kaldığı yerden başlayabilir

Akıncı, Rum lider Nikos Anastasadis ile ay sonunda sosyal bir etkinlikte bir araya gelebileceklerini belirterek, Rum Meclisinin Genel Kurulu'nda Enosis kararı bertaraf edildikten sonra müzakerelerin kaldığı yerden başlayabileceğini bildirdi.

Rum tarafında 2018'in şubat ayında yapılacak başkanlık seçimlerine ilişkin Seçim davullarının çalmaya başladığını ifade eden Cumhurbaşkanı Akıncı, müzakereler için nisan ve mayıs aylarının önemli olacağını vurguladı.

Akıncı, geçmişten bu yana Kıbrıs Türk halkının özgürlük, eşitlik ve güvenlik istediğini belirterek, şunları söyledi,

"Biz buradaki yaşamımızdan vazgeçecek değiliz. Devletimizden vazgeçecek değiliz. Ne pahasına kurulmuş bir devletimiz var. Osman Örek’in meclis başkanlığını, başbakanlığını yaptığı Kıbrıs Türk Federe Devleti’nin adı 1983’te, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti oldu. 2017’de eğer bu çözümü başarırsak, Kıbrıs Türk Kurucu Devleti’ne dönüşür evrilir. Federal çatıda iki eşit devletten biri olarak yerimizi alırız ve yolumuza devam ederiz. Ama eğer bu saydığım nitelikleri içlerine sindiremiyorlarsa o zaman yapacak başka bir şey yok. KKTC yoluna devam eder."

Rum Meclisi, 10 Şubat'ta Kıbrıs'ın Yunanistan'a bağlanmasını öngören "Enosis" referandumunun, yıl dönümünde okullarda kutlanması yönünde karar almıştı. 16 Şubat'ta yapılan liderler görüşmesinde, Rum lider Nikos Anastasiadis, kapıyı sertçe vurarak, müzakere masasından kalkmıştı.

KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı, Rum tarafının "Enosis referandumunun okullarında kutlanması" kararından geri adım atmaması üzerine liderler görüşmesine katılmayacağını açıklamıştı.

Rum Meclisinde dün alınan kararla "Okul müfredatlarını belirleme yetkisini Meclis Eğitim Komitesi'nden alınarak, Eğitim Bakanlığına verilmesi" yönündeki yasa tasarısı onaylanmış, 31 Mart'ta oylanmak üzere Meclis Genel Kurulu'na gönderilmişti.