Er Manning mahkemede

Er Manning, ülkesine zarar verdiği için üzgün olduğunu söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

FORT MEADE - Wikileaks'in internet sitesinde yayımlanan ABD ordusuna ait gizli bilgileri sızdırmak suçlamasıyla askeri mahkemede yargılanan er Bradley Manning, ülkesine zarar verdiği için özür diledi, hakimden kendisine üniversiteye gitme ve üretken bir vatandaş olma fırsatını vermesini istedi.

Manning, mahkemedeki ifadesinde, Oklahoma'da geçen sorunlu çocukluğu ve erkek bedeninde kadın gibi hissetmesi nedeniyle orduda yaşadığı yoğun psikolojik baskıyı dile getirdi. "Hareketlerimin insanları incitmesinden ötürü üzgünüm. Bu hareketler, ABD'ye zarar verdiği için üzgünüm" dedi.

İfadesini metinden okur gibi görünen ve birçok kez hakimle göz teması kuran Er Manning, ne yaptığının farkına vardığını ve savaşın açılma şekli konusundaki endişelerine dikkati çekmek için yasal yöntemler bulması gerektiğini anladığını söyledi.

Er Manning ayrıca üniversite diploması almak istediğini belirterek, kendisine toplum için daha faydalı biri olma fırsatı verilmesini talep etti.

Manning'in ifadesinin, mahkemede şubat ayında yaptığı açıklamayla çeliştiği dikkati çekti. Manning, şubat ayında deniz aşırı ülkelerdeki ABD askerlerinin eylemlerini kınamış ve orduyu "kana susamış" sözleriyle nitelendirmişti.  

ABD'nin Afganistan ve Irak'taki faaliyetlerine dair gizli bilgileri Wikileaks'e sızdırdığı iddiasıyla Fort George G. Meade Askeri Üssü'nde yargılanan er Bradley Manning, suçlu bulunması halinde 90 yıla kadar hapisle cezalandırılabilir.