Erdoğan, Davos'ta Peres'le tartıştı; Gazze panelini terk etti

Yeterli zamanı tanımadığı için panel moderatörüne de kızan Başbakan Erdoğan, "Davos benim için bitmiştir" dedi. İlerleyen dakikalarda Peres'in, Erdoğan'ı telefonla arayarak özür dilediği öğrenildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

DAVOS - Davos'ta devam eden Dünya Ekonomik Forumu kapsamında düzenlenen ''Gazze Orta Doğu İçin Model'' oturumuna katılan Başbakan Erdoğan ile İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres arasında gerginlik yaşandı.

Başbakan Erdoğan, oturumun son konuşmacısı Peres'in ''sert'' sözlerinin ardından, oturum yöneticisinden, İngilizce konuşarak ''bir dakika'' süre istedi.

Panel yöneticisinin söz hakkı vermek istememesine karşılık, Erdoğan, Perez'e dönerek, şöyle konuştu:

''Sesin çok yüksek çıkıyor. Benden yaşlısın biliyorum ki sesinin benden çok yüksek çıkması bir suçluluk psikolojisinin gereğidir. Benim sesim bu kadar çok yüksek çıkmayacak. Bunu böyle bilesin. Öldürmeye gelince siz öldürmeyi çok iyi bilirsiniz. Plajlardaki çocukları nasıl öldürdüğünüz, nasıl vurduğunuzu çok iyi biliyorum.

Ülkenizde başbakanlık yapmış 2 kişinin bana çok önemli lafları vardır. Filistin'e, tankların üstünde girdiği zaman, 'kendimi bir başka mutlu addediyorum' diyen başbakanlarınız var. Tankların üzerine çıkıp da 'Filistin'e girince mutlu oluyorum' diyen başbakanlarınız var. Ve bana sayılar veriyorsunuz. İsimini de veririm, belki merak edenleriniz vardır.''

Peres'in konuşmasının salonda alkışlanmasıyla ilgili olarak da Erdoğan, ''Şu zulme alkış tutanları da ayrıca kınıyorum. Peki çocukları öldürenleri kalkıp da alkışlamak öyle zannediyorum ki insanlık suçudur'' dedi.

Başbakan Erdoğan'ın, ''Sadece size, iki söz söyleyeceğim...'' sözleri üzerine, oturum yöneticisi, araya girdi.

Erdoğan, ''sözümü kesmeyin'' diyerek, ''Tevrat'ın 6. maddesi der ki 'öldürmeyeceksin. Burada öldürme var. Bu da çok enteresan'' diyerek sözlerini sürdürdü.

Biri Oxford Üniversitesinde profesör iki İsrail vatandaşının, İsrail'i eleştiren açıklamalarını da elindeki notlardan okuyan Başbakan Erdoğan, oturum yöneticisine de dönerek, ''Sana da çok teşekkür ediyorum. Benim için de bundan böyle Davos bitmiştir. Daha Davos'a gelmem. Siz konuşturmuyorsunuz. 25 dakika konuştu, 12 dakika konuştum. Olmaz.'' dedi.

Başbakan Erdoğan, daha sonra salondan ayrıldı.

ERDOĞAN: TAVRIM MODERATÖRE

Kısa süren bir görüşmenin ardından Erdoğan ve WEF Başkanı Schwap bir basın toplantısı düzenledi. Davos Dünya Ekonomik Forumu Başkanı Klaus Schwab, oturumun bu şekilde bitmiş olmasından dolayı çok üzgün olduğunu belirtti.

Erdoğan da uluslararası alanda özgür bir tartışma ortamı teşkil eden Davos'a her zaman olduğu gibi barışçı, yapıcı ve uluslararası işbirliğine katkıda bulunmak üzere geldiğini ifade etti.

Başbakan Erdoğan, paneldeki tepkisinin, oturumu yöneten moderatöre olduğunu belirterek, "Herhangi bir şekilde ne İsrail halkını ne Cumhurbaşkanı Perez'i ne de Musevi halkını hedef aldım" dedi.

Davos çerçevesinde yürütülen muhtelif faaliyetler kapsamında uluslararası barış, istikrar ve işbirliğinden yana olan tutumunu vurguladığını dile getiren Erdoğan, şöyle konuştu:

"Bu kapsamda Orta Doğu barış süreci, İsrail-Filistin, İsrail-Suriye ve Lübnan konularında özellikle yürütüğümüz temas ve çalışmalar hakkında açıklamalarda bulundum.

Son bir ay zarfında yaşanan, insanlık trajedisini ki bildiğimiz gibi Gazze'de yaşanan trajedi ve kriz ile ilgili gözlem ve değerlendirmelerimizi Davos ruhuna ve usullerine uygun şekilde açık yüreklilik ile paylaştık.

Konuşmamda özellikle altını çizerek barış mesajlarını ön plana çıkardım. Herhangi bir şekilde ne İsrail halkını ne Cumhurbaşkanı Perez'i ne de Musevi halkını hedef aldım. Aksine, bugün öğleyin yapılan panelde de bu akşam yapılan panelde de antisemitizmin bir insanlık suçu olduğunu ifade eden bir başbakan, bir lider olduğumu tekrar hatırlattım."

PERES, ERDOĞAN'DAN ÖZÜR DİLEDİ

İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres'in, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı telefon görüşmesinde, "olanlardan son derece üzgün olduğunu ve dostların zaman zaman kendi aralarında tartışabileceğini" söyledi.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre Şimon Peres, Başbakan Erdoğan'a, Türkiye Cumhuriyeti'ne ve başbakan olarak Erdoğan'a her zaman büyük saygı duyduğunu söyledi. Peres'in, telefon görüşmesinde şunları söyledi:

"Bugün olanlar için son derece üzgünüm. Dostlar zaman zaman kendi aralarında tartışabilirler. Herşeyden önce Türkiye Cumhuriyeti'ne ve başbakan olarak size her zaman büyük saygı duydum. Kendimi Türkiye'nin ve Başbakan Erdoğan'ın dostu olarak görüyorum. Başbakan olarak size olan saygım ve takdirim her zaman sürmüştür." Peres'in, 5 dakikalık görüşmede  Erdoğan'a "İşbirliğimiz devam edecek" dediği öğrenildi.

Uluslararası ajanslar "acil" koduyla verdi

Bu arada AP, Başbakan Erdoğan'ın panelde İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres'le Gazze'deki çatışmalar konusunda "sözlü olarak tartıştıktan sonra" paneli terk ettiğini belirtti.

Ajans, Başbakan Erdoğan'ın, Peres'in İsrail'in Gazze saldırısını heyecanlı bir şekilde savunan monoloğunu dinledikten sonra, panel yöneticisinin sözünü kesmesi üzerine kızdığını kaydetti.

Haberde Başbakan Erdoğan'ın Peres'e "İnsanları öldürüyorsunuz" dediği, Peres'in ise parmağı ile işaret ederek, "İstanbul'a roketler düşse siz de aynısını yaparsınız" dediği kaydedildi.

İlk haberlerinde Başbakan Erdoğan'dan "Cumhurbaşkanı" diye bahseden AP, kısa süre sonra bu hatasını bir not geçerek düzeltti.

Fransız AFP ajansı da haberi acil koduyla vererek, Başbakan Erdoğan'ın Davos'taki paneli, İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres'in uzun konuşmasının ardından kendi konuşmasının panel yöneticisi tarafından engellendiği gerekçesiyle sert bir şekilde terk ettiğini bildirdi.

Başbakan Erdoğan'ın "Bir daha Davos'a geleceğimi sanmıyorum" sözlerini yansıtan AFP, Başbakan Erdoğan'ın Peres'in konuşmasına yanıt vermek istediğini, ancak karşısındaki gazetecinin ısrarla panelin sona erdiğini söyleyerek sözünü kestiğini belirtti.

"YAPMAM GEREKENİ YAPTIM"

Türkiye'ye dönen Başbakan Erdoğan, Davos'taki oturumda Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı sıfatıyla bulunduğunu ve bu sıfatla orada konuştuğunu belirterek, "Sadece ben Türkiye Cumhuriyeti'nin Türk milletinin onurunu A'dan Z'ye sonuna kadar korumakla mükellef olduğumu bilirim. Yapmam gereken ne ise onu yaparım, onu yaptım" dedi.

Erdoğan, Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi'nde düzenlediği basın toplantısında, "Ben bazı emekli diplomatların anladığı dilden konuşmam. Ben diplomasiden gelmiş birisi değilim. Ben siyasetten gelmiş birisiyim. Siyasetin içerisinde de çekirdekten yetişmiş birisiyim. O diplomatların, hele hele monşerlerin adetini pek bilmem. Bilmek de istemem. Sadece ben Türkiye Cumhuriyeti'nin Türk milletinin onurunu A'dan Z'ye sonuna kadar korumakla mükellef olduğumu bilirim" diye konuştu.

Moderatörün sataşmalara karşı kendisinden söz istediğinde "toplantıyı kapatıyorum" demek suretiyle kapatmak yönüne gittiğini, ancak ısrar edince biraz devam edebildiğini ama bu kez de sözünü kesme yoluna gittiğini ve sözünü kesince de Davos başkanının kapanış konuşmasını yapmasını beklemeden dosyasını alıp oradan ayrıldığını kaydeden Erdoğan, konunun kişisel bir sorun olmadığını belirterek, "Ülkemin saygınlığı ve itibarı meselesiydi. Bu nedenle tavrım da net ve açık olmalıydı. Kimsenin de ülkemin saygınlığını, özellikle onurunu zedelemesine müsaade edemezdim" dedi. Erdoğan Türkiye'ye döndü.

Hamas: "Erdoğan'ın tavrını saygıyla selamlıyoruz"