Erdoğan, mayısta Yunanistan'ı ziyaret edecek

Bakan Davutoğlu, Türkiye ile Yunanistan arasında, yüksek düzeyli stratejik işbirliği konseyi kurulmasına bugün karar verdiklerini belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın mayıs ayında Yunanistan'a gideceğini söyledi.

Davutoğlu, Yunanistan Dışişleri Bakan Vekili Dimitris Druças ile düzenlediği ortak basın toplantısında, Başbakan Erdoğan'ın Yunanistan ziyaretinin mayıs ortalarında olacağını kaydederek, bu ziyaretin Türk Yunan ilişkileri açısından tarihi bir ziyaret olmasını istediklerini belirtti.

Ahmet Davutoğlu, Türkiye ile Yunanistan arasında, daha önce de gündeme gelen, yüksek düzeyli stratejik işbirliği konseyi kurulmasına bugün karar verdiklerini ve konseyin ilk görüşmesinin Erdoğan'ın ziyareti sırasında yapılacağını ifade etti.

Konsey çerçevesinde, AB'den sorumlu bakanlar ile Dışişleri, Ekonomi, Enerji, Çevre, Ulaştırma, İçişleri, Eğitim bakanlarının da aralarında bulunduğu 10 bakanın bir araya geleceğini kaydeden Davutoğlu, bu bakanlıklar arasında Erdoğan'ın ziyaretine kadar da karşılıklı istişarelerin yapılacağını, ziyarette de yüksek düzeyli stratejik işbirliği konseyi anlaşmasının imzalanacağını belirtti.

Davutoğlu, Yunanistan ile "ikili ilişkiler, AB ile işbirliği, bölgesel işbirliği ve küresel işbirliği" başlıklarından oluşan çerçevede tam ve kapsamlı bir işbirliği öngördüklerini, bunun takibi için de dışişleri bakanları olarak yılda en az iki kez görüşeceklerini söyledi. Davutoğlu, yılda en az bir kez de başbakanlar düzeyinde stratejik işbirliği toplantısı yapılmasını öngördüklerini kaydetti.

Türkiye-Yunanistan ilişkilerini "yepyeni bir paradigmaya oturtmak istediklerini" söyleyen Davutoğlu şöyle konuştu:

"Bu görüşmeler sayesinde stratejik konseyde aldığımız kararları sürekli olarak takip etme imkanımız olacak. Düzenli takip için, bakanlıklar arasında düzenli siyasi istişareler yapılması kararı aldık. Genç diplomatların erken yaşlarda birbirlerini tanımaları için de genç diplomat değişimi programı uygulayacağız."

Dimitris Druças da, herkesin ortak isteğinin Erdoğan'ın ziyaretini mümkün mertebe erkene çekmek olduğunu belirtti ve bu ziyaretin mayıs ayı içinde gerçekleşeceğini kaydetti.

Druças, "Bizim maksadımız şimdiye kadar olan çalışmalarımızı çok doğru bir şekilde değerlendirmek, çok ileriye götürmek ve dolayısıyla en büyük arzumuz bunu yükseltmektir" dedi.

Ziyarette iş forumu düzenlenecek

"Ekonomi ve ticaret alanında her iki ülke açısından geliştirilmesi amacıyla çalışmalarımız olacak" diyen Yunanistan Dışişleri Bakanı Vekili Dimitris Druças , Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Mayıs ayında yapacağı Atina ziyaretinde bir iş forumu düzenleneceğini belirtti.

Druças, ekonomik alanla bağlantılı olan turizm alanında da Türkiye ve Yunanistan'ın Çinli turistlerin iki ülkeyi de ziyaret etmeleri için bir teşvik paketi hazırlamakta mutabık kaldığını kaydetti.

Bu alanda da görüşmelerin olacağını dile getiren Druças, "Bu nedenle önümüzdeki günlerde Çinli turizm acentelerinin hem Türkiye'yi hem de Yunanistan'ı ziyaretlerini öngördüklerini" aktardı.

Druças, vize konusuna da değinerek, bu konunun "önemli" olduğunu vurguladı ve bu konuda Yunanistan'ın Avrupa Komisyonu'na bir girişimde bulunarak, Türk vatandaşlarına vize verilmesi hususunda inisiyatif alacağını söyledi.

Yeni güven artırıcı önlemler kabul edildi

Yunanistan Dışişleri Bakan Vekili Dimitris Druças'ın Türkiye ziyareti kapsamında, Türkiye ile Yunanistan arasında beş yeni Güven Artırıcı Önlem (GAÖ) üzerinde mutabakata varıldı.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Yunanistan Dışişleri Bakan Vekili Druças'ın ortak basın toplantısında açıklanan ve iki ülke arasında bugüne kadar kabul edilen 24 GAÖ'ye ilaveten kabul edilen yeni önlemler şöyle:

1- Türkiye ve Yunanistan Barış İçin Ortaklık (BİO) eğitim merkezlerinde, BİO ülkelerinin katılımıyla müşterek BİO eğitim programları düzenlenmesi.

2- Kuvvet Komutanları tarafından karşılıklı ziyaretler kapsamında her kuvvetin Harp Okulu öğrencilerine konferanslar verilmesi.

3- Bir Yunan tümen/tugayının 3. Kolordu Komutanlığına (NRDC-T) ve bir Türk tümen/tugayının Yunan NATO İntikal Edebilir Kolordu Komutanlığına (NDC-GR) eğitim maksadıyla tahsis edilmesi.

4- Harp Akademilerinin planlı yurtdışı gezi faaliyetleri kapsamında karşılıklı ziyaretler düzenlenmesi.

5- Kurmay Kolejleri ve askeri öğrenciler arasında belirlenmiş karşılıklı ziyaretler kapsamında Harp Okulları arasında ortak bilimsel faaliyetlerin icrası (akademik çalışma, seminer, sempozyum düzenlenmesi ve iki ülkenin askeri gazete/yayınlarında makaleler yayımlanması).

Açıklamada, ayrıca iki ülke arasında kabul edilen ve iki ülke askeri makamları arasında güven atmosferi tesis etmeye yönelik yeni GAÖ'lerin, önceden kabul edilenlerle birlikte ilişkileri daha da güçlendireceği belirtildi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir