Esad: Rusya'ya Suriye'nin birliği için gidiyoruz

Suriye lideri Beşşar Esad, Moskova'nın ev sahipliğinde yapılacak görüşmeler öncesi değerlendirmesinde, "Rusya'ya Suriye'nin birliği, terörle mücadele ve orduya destek" gibi diyaloğun temellerini görüşmek için gideceğini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Suriye resmi ajansı SANA'da yer alan habere göre Esad, Çek Cumhuriyeti'nin Literarni Noviny gazetesine verdiği demecin ikinci bölümünde, "Suriye, Moskova'ya diyaloğa girmek için değil, anlaşmazlık içinde olan bu şahsiyetlerle diyaloğun başlaması halinde, temel ilkeler üzerinde tartışmak için gidecek" ifadelerini kullandı. 

Esad, Rusya'daki görüşmelerden olumlu sonuç bekleyip beklemediği sorusuna, "Rusya'ya diyaloğu başlatmak için değil, Suriye'nin birliği, terörle mücadele ve orduya destek gibi diyaloğun temellerini görüşmek için gidiyoruz. Bu aşamada görüşmelerin başarılı olup olmayacağına yönelik değerlendirmede bulunmak yanlış olur. Buna rağmen biz Rusya'nın girişimini destekliyoruz" yanıtını verdi. 

Şam'dan bir heyetin Moskova'ya gideceğini ve katılımcıları dinleyeceğini dile getiren Esad, toplantıya davet edilen muhalefetin, ABD, Fransa, Suudi Arabistan ve Katar'ın "kuklası" olduğunu iddia etti. 

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Aleksandır Lukaşeviç, 20 Ocak 2015'ten sonra Moskova'da düzenlemeyi planladıkları müzakerelere önce Suriye muhalefeti temsilcilerinin davet edileceğini, daha sonra görüşmelere hükümet temsilcilerinin de dahil olacağını söylemişti. Esad yönetimi, müzakerelere katılmaya hazır olduğunu açıklamıştı. 
  

 

Bu konularda ilginizi çekebilir