Eski bakana Fed uyarısı

St. Louis Fed Başkanı Bullard, faizlerin artırılmaması konusunda geçtiğimiz hafta uyarılarda bulunan eski ABD Hazine Bakanı Summers'ı uyardı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

St. Louis Fed Başkanı James Bullard, faizlerin artırılmaması konusunda geçtiğimiz hafta uyarılarda bulunan eski ABD Hazine Bakanı Lawrence Summers ve diğerlerini uyararak, Fed'in politikayı sıkılaştırması gerektiği bir dönemde eski hazine bakanı ve benzeri pozisyonlardakilerin bu tür uyarılarda bulunmalarının uygun olmadığını bilmeleri gerektiğini söyledi. 

Bullard dün CNBC televizyonuna verdiği röportajda konu hakkında konuşurken, "Bunu ısrarlı bir şekilde söylemek istiyorum çünkü sanırım tartışma, olması gereken noktadan uzaklaşıyor" dedi. 

Bullard, "Larry Summers gibi mantıklı insanlar var şu an 'Aman Tanrım, dünya sona yaklaşıyor' gibi söylemlerden uzak durması gerektiğini bilen. Önümüzdeki üç yıl boyunca ne yaparsak yapalım yine genişlemeci bir para politikası olacak. Dolayısıyla bana gelip daha fazla parasal genişlemeye ihtiyacımız var demeyin" dedi. Kamuoyu önüne bu tür açık söylemlerle çok fazla çıkmayan Bullard, ABD Merkez Bankası Fed'in faizleri sıfıra yakın bırakma kararına karşı çıkmıştı. 

Bullard'ın yaptığı açıklamalar aynı zamanda Fed'in içerisinde kamuoyunda gittikçe yoğunlaşan faiz artışı tartışmalarına yönelik can sıkıntılarının daha da belirginleşmeye başladığını da gösteriyor. Summers geçtiğimiz hafta alınan Fed kararı öncesinde Çin ekonomisine dair endişeler ve ABD'de yavaş seyretmekte olan enflasyonun piyasalarda yarattığı çalkantıların olduğu bir dönemde faiz artışının doğru olmayacağına dair yazılar yazıp röportajlar vermişti.