ETA liderleri Fransa'da yakalandı

Örgütün iki üst düzey yönteicisi, 2010'dan beri yaşadıkları Fransa'da yakalandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ETA örgütünün iki en üst düzey yöneticisi Fransa'da yakalandı 

İspanyol jandarması ve Fransız polisinin yürüttüğü ortak operasyonda, Bask bölgesinin bağımsızlığı için mücadele eden ve AB terör örgütleri listesinde yer alan ETA'nın üst düzey iki düzey yöneticisinin Fransa'nın Saint Etienne de Baigorri yerleşim yerinde yakalandığı açıklandı. 

İspanyol İçişleri Bakanlığı kaynaklarından verilen bilgilerde, Iratxe Sorzabal ve David Pla adlı kişilerin ETA'nın liderlik konumunda bulundukları, Iratxe'nin 2001, David'in de 2010'dan beri Fransa'da yaşadıkları bildirildi. 

ETA'nın 2011 ekim ayında silahlı faaliyetlerini bırakma kararından sonra söz konusu iki kişinin diğer bir ETA üyesi Josu Ternera ile birlikte, örgüt adına İspanyol hükümeti ile müzakere masasına oturma düşüncesiyle 2012 yılında Norveç'in başkenti Oslo'ya gittikleri ancak İspanya Başbakanı Mariano Rajoy'un ETA ile hiçbir şekilde müzakere etmeye yanaşmamasından sonra 2013 şubat ayında bu ülkeden sınır dışı edildikleri belirtildi.  

İspanyol güvenlik güçleri, ETA'nın silahlı faaliyetlerini bırakmasına rağmen son 4 yıldır bu örgüte karşı operasyonlarını aralıksız sürdürürken, geçtiğimiz 7 Temmuz'da da yine ETA'nın iki önemli ismi İgnacio Reta de Frutos ve Goienetxea İragorri, Fransa'da yakalanmıştı. 

'Operayonlar süreci yavaşlatıyor'

İspanya Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Soraya Saenz de Santamaria 2,5 ay içinde ETA'nın 4 üst düzey yöneticisinin yakalanmasıyla ilgili olarak basına yaptığı değerlendirmede "Terörizme karşı başarı, tüm demokratların birliği, güvenlik güçlerinin etkinliliği, yasalar ve demokrasi ile kazanılır. ETA'nın ne şimdi ne de gelecekte herhangi bir iz bırakmaması, geçmiş olması için çalışıyoruz. Ve bu operasyonlar ETA'nın kendini dağıtması sürecini kısaltıyor" dedi.