Euro Bölgesi kıpırdanmaya başladı

Almanya ekonomisi bu yılın ilk üç ayında yüzde 1,5, İspanya ise 0,3 oranında büyüdü.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BERLİN/MADRİD - Avrupa'nın en büyük ekonomisi Almanya, bu yılın ilk çeyreğinde önceki çeyreğe göre yüzde 1,5 büyüme kaydetti.

Almanya'nın ilk çeyrekteki büyümesi, geçen yılın son çeyreğinde kaydedilen yüzde 0,4'lük büyümenin neredeyse dört katı olarak gerçekleşti. Piyasada ise ilk çeyrekte Almanya'nın gayri safi yurtiçi hasılasının yüzde 1 büyümesi bekleniyordu. 

Bu yıl ilk çeyrekte kaydedilen büyüme, geçen yıl ikinci çeyrekteki yüzde 2,1'lik büyümeden sonra en güçlü seviye oldu.

Federal İstatistik Ofisi, 2008 yılının başlarındaki kriz öncesi seviyenin şu anda aşıldığını bildirdi.

Almanya Ekonomi Bakanı Philipp Roesler ise Almanya'nın sadece Avrupa'da değil, sanayileşmiş ülkeler arasında da büyümenin motoru olduğunu söyledi.

Almanya ekonomisi, geçen yıl küresel ekonomideki toparlanmayla makine, otomobiller ve diğer mallara olan güçlü talepten etkilendi.

Bu hafta açıklanan ticaret rakamlarında, Almanya'nın mart ayı ihracatı ve ithalatının, 1950'den bu yana en yüksek aylık artışı gösterdiğini ortaya koydu. Ancak İstatistik Ofisine göre, ihracat ve ithalatın büyüme içindeki payı, iç tüketime göre daha az oldu. 

ING Bank'ın Brüksel'deki ekonomisti Carsten Brzeski, 2010 yılı genelindeki yüzde 3,6'lık büyümenin ardından Almanya'nın bu yıl en az yüzde 3 büyümesini beklediklerini kaydetti.

Almanya ekonomisi, yıllık bazda ise yüzde 5,2 büyüdü.

Öte yandan, Ulusal İstatistik Enstitüsü, İspanya ekonomisinin yılın ilk çeyreğinde önceki çeyreğe göre yüzde 0,3 büyüme kaydettiğini bildirdi. İlk çeyrek büyümesinde, ihracattaki toparlanmanın zayıf tüketim seviyesini tolere etmesi etkili oldu.

İspanya Merkez Bankası, geçen hafta açıkladığı ilk tahminlerde büyümenin yüzde 0,2 olduğunu belirtmişti.

İspanya hükümeti, yıl genelinde ise yüzde 1,3 büyüme beklerken, merkez bankası ve ekonomistler bu tahminin çok iyimser olduğunu ifade ediyor.

Euro Bölgesi ve AB geçen yılın aynı dönemine göre yılın ilk çeyreğinde yüzde 2,5 büyüdü.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir