Euro Bölgesi resesyonu atlatıyor

17 üyeli Euro Bölgesi’nde son 6 çeyrektir süren yavaşlamanın sonuna gelindiğine dair işaretler arttı. Bölgede haziran imalatı yıllık bazda yüzde 0.3 arttı. İkinci çeyrek büyümesinin yüzde 0.2 olması bekleniyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DIŞ HABERLER

Gelişmiş ülkelerin dünya ekonomisinde ağırlığının arttığına dair raporların açıklandığı bir dönemde Euro Bölgesi'nde iyi haberler geliyor. Euro Bölgesi'nde son zamanlarda gelen veriler ve ekonomistlerin tahminleri bölgede 6 çeyrektir süren resesyonun bu yılın ikinci çeyreğinde bitmiş olabileceğini tahmin ediyor. Euro Bölgesi'ndeki canlanmanın dünya ekonomisi için de önemli bir gelişme olduğu belirtiliyor.

Bloomberg tarafından gerçekleştirilen bir ankete katılan 41 ekonomistin tahmin medyanı Euro Bölgesi ekonomisinin geçtiğimiz altı çeyrek boyunca daralmasının ardından geçen çeyrekte yüzde 0.2 genişlediği tahmin ediliyor. Euro Bölgesi ekonomisinin 2011 yılından bu yana ilk defa geçtiğimiz çeyrekte büyümeye döndüğü tahmin edilirken, 17 üyeli bölgenin bugüne kadar yaşadığı en uzun süreli resesyondan çıkıyor olabileceği sinyali verildi. Avrupa Birliği istatistik ofisi bu konuya yönelik veriyi bugün açıklayacak. Alman hükümetinin tahminlerine göre Almanya’nın büyük ihtimalle yüzde 0.75 büyümesi bekleniyor.

İmalat haziranda yüzde 0.3 arttı

Eurostat’ın dün açıkladığı verilere göre Euro Bölgesi’nde imalat haziran ayında mayıs ayına göre yüzde 0.7 arttı. Yıllık bazda artış oranı yüzde 0.3 arttı. Yıllık bazda mayıs ayında imalat yüzde 1.3 azalmıştı. Haziran ayındaki imalat büyümesi otomobil, bilgisayar, elektronik ürünler gibi dayanıklı mallardaki üretim artışından kaynaklandı. 17 üyeli Euro Bölgesi’nde dayanıklı tüketim malları üretimi haziranda yüzde 4.9 arttı. Bu, Temmuz 2011’den bu yana en güçlü artışa karşılık geliyor. Finansal piyasalarda yaşanan bir yıllık sakinliğin ardından İspanya ve İtalya'da yaşanan bütçe kesintileri ve ABD'de hızlanan ekonomik büyüme Euro Bölgesi'nin toparlanmasına yardımcı oluyor.

Euro Bölgesi ekonomisinin geneline yönelik görünüm iyileşirken, resesyon bölgede yüzde 24 genç işsizliğe yol açtı. Amsterdam'da bulunan ABN Amro Bank NV makro araştırma müdürü direktörü Nick Kounis, "ABD'de talebin yükseldiğine dair işaretler öncülüğünde dış ortam gerçekten iyileşiyor. İkinci çeyrek büyük ihtimalle Euro Bölgesi'nde resesyonun bitişini gösterecektir ama toparlanma çok yavaş olacak. Henüz şampanyayı açmıyoruz" ifadelerini kullandı. Ekonomistler Euro Bölgesi'nde bekledikleri yeniden toparlanmanın dünya ekonomisine olumlu bir katkıda bulunacağını öngörüyor. Barclays Plc ve JPMorgan Chase & Co. ekonomistleri bu hafta açıklanacak verilerin 6 çeyrektir daralma yaşayan Euro Bölgesi ekonomisinin artık toparlanmaya geçtiğini göstereceğini ve bölgenin dünya ekonomisine artık bir "engel" değil bir destek olacağını belirtiyor.

JP Morgan Chase kıdemli küresel ekonomisti Joseph Lupton, "Avrupa'da bir patlama beklemiyoruz ama bir ivme değişimi var ve bunu hem piyasalarda hem de dünya ekonomisinde hissedeceksiniz" yorumunu yaptı. Lupton, insanların krizden çıkılamayacağı algısının artık büyüme yaşanacağı algısına dönüştüğünü dile getirdi. Öte yandan Lupton, Euro Bölgesi ekonomisinin dünya ekonomisinin beşte birine denk geldiğini tahmin ederek, bölgede yaşanacak yüzde 1'lik büyümenin dünya genelinde 4 çeyrek boyunca yüzde 0.7 ekonomik genişlemeye işaret edeceğine dikkat çekti. JP Morgan Chase tarafından yapılan bir açıklamada ise böyle bir senaryonun Çin'deki yavaşlamayı dengeleyebileceğini ve Çin'in yerine Tayvan, Meksika, Brezilya, doğu Avrupa ülkeleri ve İngiltere'nin geçebileceğini belirtti. JPMorgan bu yıl yüzde 0.5 daralmasını beklediği Euro Bölgesi ekonomisinin 2014 yılında yüzde 1.3 büyüyeceğini tahmin ediyor.

Alman ZEW endeksi yükseldi

Almanya ZEW endeksi son 5 ayın zirvesine çıktı. Almanya ZEW ekonomik güven endeksi ağustos ayında temmuz ayına göre 5,7 puan artarak 42 puana yükseldi. Avrupa Ekonomik Araştırmalar Merkezi (ZEW) tarafından açıklanan Almanya ekonomik güven endeksi, ağustos ayında temmuz ayına göre 5.7 puan artarak 42 puana yükseldi. Almanya ZEW Ekonomik Güven Endeksi 2013 Mart ayından bu yana en yüksek değerine ulaştı. ZEW Enstitüsü’nden yapılan açıklamada, göstergelerdeki artışların önemli Euro Bölgesi ülkelerindeki ekonomik durgunluğun son bulacağının işaretçisi olabileceği belirtildi. Durgunluğun sona ereceğine yönelik düşüncenin Euro Bölgesi ülkelerinin ekonomik beklentilerindeki güçlü artışlardan da kaynaklandığını belirten enstitü, ekonomik iyimserliğin Almanya'daki güçlü iç talep tarafından desteklendiğine işaret etti.

Beklentiler borsalara yaradı

Euro Bölgesi’nin altı çeyrektir süren resesyondan çıkacağına dair beklentiler Avrupa borsalarında yukarı yönlü hareketliliğe yol açtı. Alman DAX endeksi yüzde 0.70, Fransız CAC 40 endeksi yüzde 0.27, İngiliz FTSE endeksi yüzde 0.45 yükseldi. Euro da olumlu sonuçların etkisiyle dolar karşısında yüzde 1.329’dan işlem gördü.       

JP Morgan: Avrupa hissesi alın

Avrupa'da ekonominin iyiye gitmesi finans kuruluşlarının tavsiyelerine de yansıyor. Amerikan JP Morgan, son haftalarda zayıf seyreden gelişen piyasa ekonomik verilerinin yatırım için gelişen piyasalara dönmek konusunda hala erken olduğu yönündeki görüşlerini teyit ettiğini bildirdi. Kuruluş yatırımcılara Avrupa varlıklarını önerdi ve 'Avrupa varlıklarını al, gelişen piyasa varlıklarını sat' tavsiyesi yaptı. JP Morgan bununla birlikte, gelişen ülkelerde her zaman sat pozisyonunda kalmayacacaklarını da bildirdi.