Euro Bölgesi'nde güven bunalımı

AB Komisyonu'nun aylık anket sonuçlarına göre ekonomik güven endeki Ocak ayında 68.9 seviyesine geriledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

LONDON - Euro kullanan 16 ülkenin oluşturduğu Euro Bölgesi iş dünyası ve tüketici güven endeksleri Ocak ayında rekor düşüş gösterdi.

Güven endekslerinde yaşanan düşüş ekonomik büyümedeki dramatik yavaşlamanın önümüzdeki aylarda da devam edebileceğine işaret etti. Avrupa Merkez Bankası'nın yeni faiz indirimleri açısında elini rahatlatabilecek bir gelişme olarak yorumlandı.

Avrupa Birliği Komisyonu'nun aylık anket sonuçlarına göre ekonomik güven endeki ocak ayında 68.9 seviyesine geriledi. Aralık ayı için ise endeksin değeri 70.4 seviyesine revize edildi. Orijinal açıklamada aralık ayı ekonomik güven endeksinin 67.1 olduğu duyurulmuştu.

Aralık ayı verisinin revize edilmesi Slovakya'nın 1 Ocak itibarıyla euro kullanan ülkeler arasına dahil edilmesinden kaynaklandı. Beklentiler ocak ayında ekonomik güven endeksinin 64.9 olacağı yönünde idi. Ancak bu beklentiler Slovakya'nın katılımını kapsamıyordu.

Ocak ayı için açıklanan endeks değer verilerin hesaplanmaya başlandığı 1985 yılı ocak ayından bu yana en düşük seviyede oldu.

Komisyon sanayi güven endeksinin anılan dönemler itibarı ile -33'ten -34'e ve tüketici güven endeksinin -30'dan -31'e gerilediğini duyurdu. Analistlerin beklentileri sanayi güven endeksinin -35 ve tüketici güven endeksinin ise -31 seviyesine gerileyeceği yönünde idi.