Euro bölgesinde ÜFE son 22 yılın en keskin düşüşünü gördü

ECB'de faiz indirimi beklentileri güçlendi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

FRANKFURT - Euro bölgesinde üretici fiyatları endeksi mart ayında yılık bazda son 22 yılın en keskin düşüşünü yaşadı. Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) rekor düşük seviyelerde bulunan faiz oranlarını önümüzdeki hafta yapacağı toplantıda daha da düşüreceği yönündeki beklentiler güçlendi.

Eurostat tarafından yapılan açıklamaya göre Mart ayında üretici fiyatları endeksi aylık bazda yüzde 0.7 ve yıllık bazda yüzde 3.1 oranında geriledi. Endeksin yıllık bazda yaşadığı düşüş 1987 yılı Şubat ayından bu yana yaşanan en keskin düşüş oldu.

Piyasaların beklentisi ise üfe'nin aylık bazda yüzde 0.6 ve yıllık bazda yüzde 2.9 oranında gerileyeceği yönünde oluşuyordu.

Bununla birlikte şubat ayında üfe'de yaşanan düşüş aylık bazda yüzde 0.5 düşüşten yüzde 0.4 düşüşe ve yıllık bazda yüzde 1.8 düşüşten yüzde 1.7 düşüşe revize edildi.

Açıklanan verinin ardından ECB'nin gösterge faiz oranlarını halen bulunduğu yüzde 1.25 seviyesinden yüzde 1 seviyesine düşüreceği yönündeki beklentiler güç kazandı.

Buna ek olarak ekonomistler ayrıca ECB'nin para arzını artırmak amacıyla bazı alışılmışın dışında bazı yöntemler de açıklayabileceğini belirtiyor.