Euro Disney, Avrupa krizine direniyor

"En büyük büyüme motorumuz batı Avrupa" diyen Euro Disney başkanı Philippe Gas, "Ziyaretçilerimizin yüzde 60'ını Fransızlar ve İngilizler oluşturuyor. Almanlar ise yüzde 18'lik paya sahip. Rusya ve Ortadoğu, orta vadede önem kazanacak pazarlar" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Didem ERYAR ÜNLÜ

İlk Disneyland ABD'de Walt Disney tarafından 17 Temmuz 1955'te kuruldu. Dünya'nın en büyük eğlence parkı ve önemli bir turizm merkezi olan Disneyland, sanatçının kahramanlarını yaşatan düzenlemeleri ve donatımlarıyla çocukların ilgisini çeken bir panayır durumundaydı. Bugün ise, birçok iş dalını içeren bir kuruma dönüşmüş durumda. Bunlardan birisi de Fransa'nın Paris şehrinde bulunan EuroDisney. Walt Disney'in sihirli dünyasının Avrupa'ya gelmesi, 1987 yılında Fransa hükümeti ile Walt Disney şirket arasında yapılan anlaşmaya dayanıyor.
1988 yılında toplam 140 bin metrekare arazi üzerinde kurulmaya başlayan EuroDisney inşaatında toplamda 10 bin işci 4 yıl boyunca 7 gün 24 saat çalıştı. Bu dört yılın ardından Disneyland Paris, 12 Nisan 1992 tarihinde kapılarını açtı.
Euro Disney Group tarafından işletilen Disneyland Paris'i 1992 yılından bu yana 265 milyon kişi ziyaret etti. Bu rakam, Disneyland Paris'i Avrupa'nın bir numaralı turist destinasyonu yapıyor.
Buna rağmen, Euro Disney, maddi açıdan çok parlak bir tabloya sahip değil.
2012 yılında 16 milyon kişinin ziyaret ettiği Disneyland Paris, Avrupa'nın en fazla ziyaret edilen turist destinasyonu. Geçtiğimiz sene ziyaretçilerin yüzde 52'si Fransa'dan; yüzde 13'ü İngiltere'den; yüzde 12'si Benelüks ülkelerinden; yüzde 8'i İspanya'dan; yüzde 3'ü İtalya'dan; yüzde 2'si Almanya'dan ve geriye kalan yüzde 10'u dünyanın farklı ülkelerinden geldi.  
Disneyland, doğrudan ve dolaylı olarak 55 bin kişiye istihdam sağlıyor. Mekanda çalışan insanların sayısı ise toplamda 14 binin üzerinde.
Disneyland üç alandan oluşuyor
Disneyland temel olarak üç alandan oluşuyor. Disneypark, Walt Disney Studios ve Village. Disneypark, girişte Main Street'le başlıyor. Sonra Frontierland, Adventureland, Fantasyland ve Discoveryland olarak devam ediyor. Mainstreet, pek bir özelliği olmayan giriş alanı gibi. Oradan geçebileceğiniz Frontierland, bir kovboy kasabası havasında. Macera şehri olan Adventureland'da, İndiana Jones, Karaip korsanları gibi daha maceralı aktiviteler var. Fantasyland, Pinokyo, Pamuk Prenses, Peter Pan, Uyuyan güzel gibi bildiğimiz klasik kahramanların bulunduğu alan.O yüzden özellikle küçük yaştakilere en uygun yer. Discoveryland ise geleceğe yönelik bir mekan. Uzay gemisiyle seyahat, uzayda rollercoaster, keşif, video oyunları, Kaptan Nemo'nun denizaltısı gibi heyecanlı bölümler var. Öte yandan Park'ın girişinde Disneyland Railroad'a binerek trenle park alanını dıştan gezebiliyorsunuz. Walt Disney Studios, Walt Disney filmlerine yönelik deneyim sunuyor. Oyuncak Hikayesi, Arabalar bunlardan bazıları. Village ise daha çok restoranların ve mağazaların bulunduğu bölge.
Euro Disney her ne kadar zararda olsa, Avrupa'nın krize gömüldüğü bir dönemde, ayakta durmaya devam ediyor. Hatta Euro Disney bu senenin ilk yarısında zararını azaltmayı başadı. Grubun geçtiğimiz günlerde açıkladığı net zarar 89.1 milyon euro oldu. 2011 yılında açıklanan net zarar oranı ise 100.8 milyon euro idi. Euro Disney, senenin diğer yarısı için temkinli davranıyor. Bunun başlıca neden, Avrupa'nın içinde bulunduğu kriz.
Euro Disney SAS Başkanı Philippe Gas, ürün arzında gerçekleştirdikleri iyileştirme ve yatırım programları kapsamında, gelecek için iyimser bir tavır sergiliyor. "En büyük büyüme motorumuz batı Avrupa" diyen Euro Disney başkanı Philippe Gas, "Ziyaretçilerimizin yüzde 60'ını Fransızlar ve İngilizler oluşturuyor. Almanlar ise yüzde 18'lik paya sahip. Rusya ve Ortadoğu, orta vadede önem kazanacak pazarlar olarak yükseliyor" diyor.  
Gas'ın Les Echos ve şirketin internet sitesinde yer alan söyleşilerinden bazı bölümler şöyle:
* 20. yılınızı nasıl kutladınız?
20. yılımızı ziyaretçilerimize, üyelerimize, ekibimize sunduğumuz güzel şovlarla kutladık. 20. yılın tüm sihri gece saatlerinde düzenlediğimiz 'Disney Dream' şovuna yansıtıldı. Ziyaretçilerimiz bu gösterileri çok beğendiler. Yaptığımız araştırmaya göre, yüzde 93 memnuniyet oranına ulaştık. Şov, ürünümüze uzun vadeli yatırım yaptığımızın bir göstergesi oldu. Bu yıl, 16 milyon ziyaretle yeni bir rekor kırdık.
* Mali sonuçları nasıl değerlendiriyorsunuz?
Bu yıl, uzun vadeli yatırım stratejimiz ziyaretçi deneyimimizi zenginleştirdiği gibi, grubun finansan yapısını da konsolide etti. Ziyaretçilerimizin sadece Disneyland Paris'e özel deneyimler yaşayabilmeleri için yatırım yapmaya devam ediyoruz.
* Disneyland Paris için büyüme planlarınız neler?
Şu an için 20. yıldönümümüzün sağladığı başarı ve ekibimizin dikkat çekici başarısına odaklanıyoruz. Uzun vadede, misafir deneyimini zenginleştirmek için çalışmaya devam edeceğiz. Örneğin Walt Disney Stüdyoları'nda yeni projeler gündemde. 2014 başı itibariyle tamamen yeni bir çekim alanı gerçekleştirmiş olacağız.  
* 2012-2013 yılının ilk altı ayında zararınızı azalttınız; ama ziyaret sıklığında azalma yaşandı. Bu zıtlığı nasıl açıklıyorsunuz?
Bu yılın ilk altı ayında ziyaretçi sayımız 100 bin gerileyerek 6.7 milyon oldu. Bu sınırlı bir gerileme. Ziyaret sayısındaki artış bizim için bir saplantı değil. Her zaman söylediğimiz gibi, bizim için öncelik ziyaretçi hacmi ve kişi başına düşen ortalama kazanç arasında denge kurmak. Son dakika promosyonlarını azaltmaya başladık. Bu ziyaret sayısını azaltıyor ve kazancı olumlu etkiliyor. Gelirimiz ilk altı ayda yüzde 4 artış kaydetti.
* Euro Disney krizden kurtulmayı başaracak mı?
Biz tek bir pazar değiliz. Sekiz temel pazarımız var. Bunları birbiri ile kıyasladığınızda, birbirlerini dengelediklerini görüyorsunuz. İspanya ve İtalya zor durumda. İspanyollar açısından baktığımızda, hala talep düzeyleri gerilemiyor, ama daha az geliyorlar ve daha az süre kalıyorlar. Bunun tersine "erken rezervasyon" uygulamasından vazgeçmemizin ardından gerileyen İngiltere, son dönemde yine yükselişe geçti. Almanya'dan gelen ziyaretçi sayısında da yükselme söz konusu. Genel olarak bakıldığında,Walt Disney markasına ilgi ve yakınlıkta bir artış görüyoruz. Bu da bizim dayanıklılığımızın en önemli nedeni.
* Yatırım programınızdan bahseder misiniz?
Son üç senedir net bir strateji uyguluyoruz. Deneyim kalitesini artırmak; hotellerimizin yenilenmesi; Ratatooille filmine yönelik etkinliklerin yaratılması gibi konular önceliğimiz. Tatatouille filiminin seçilmesi,Disney grubu ile ortaklığımızın önemli bir göstergesi. Bu arada bu sene 500 kişiye yeni istihdam yaratmayı ve çalışanlarımızın eğitimine önemli yatırım yapmayı hedefliyoruz.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir