Euro Grubu, Yunanistan ile anlaştı
Euro Grubu Başkanı ve Hollanda Maliye Bakanı Dijsselbloem, "Yunanistan ile son konuları çözdük. Euro Grubu'nda siyasi olarak anlaştık" açıklaması yaptı. Gözler IMF'in alacağı karara çevrildi
Euro Grubu Başkanı ve Hollanda Maliye Bakanı Jeroen Dijsselbloem, Euro Grubu'nun Yunanistan ile siyasi olarak anlaştığını söyledi. Dijsselbloem, Euro Grubu'nun Yunanistan'ın 3'üncü kurtarma paketini görüşmek üzere düzenlediği olağanüstü toplantının bitiminde açıklamalarda bulundu.
Euro Grubu toplantısınında olumlu bir sonuca ulaştıklarını söyleyen Dijsselbloem, "Yunanistan ile son konuları çözdük. Euro Grubu'nda siyasi olarak anlaştık" dedi.
Dijsselbloem, anlaşmanın Yunanistan ekonomisinin sürdürülebilir büyümesine izin vereceğini belirterek, "Yunanistan'ın son dönemdeki yasal düzenlemeleri güvenin tekrar inşasına yardım etti" diye konuştu.
Uygulanacak paketin kamu finansmanı, yapısal dönüşüm, finansal istikrar, büyüme ve özelleştirmeyi içerdiğine dikkati çeken Dijsselbloem, programın 86 milyar Euro değerinde olduğunu söyledi.
Dijsselbloem, Yunanistan için borç sürdürülebilirlik değerlendirmesinin yapıldığını, reform programının borçlarda bir silme olmadan sürdürülebileceğini belirtti.
Programa, IMF'nin de katılmasını öngördüklerini ifade eden Dijsselbloem, gerekli süreçlerin 19 Ağustos Çarşamba tamamlanacağını ve ilk kredinin serbest kalacağını söyledi.
Avrupa Birliği (AB) Komisyonu'nun Euro ve Sosyal Diyalogdan Sorumlu Başkan Yardımcısı Valdis Dombrovskis de AB Komisyonu adına bu yeni 3 yılık ESM programını memnuniyetle karşıladığını belirterek, "Bu, Yunanistan'a güveni tekrar sağlamak için somut ve kapsayıcı bir anlaşma" dedi.
Dombrovskis, geçtiğimiz 6 aydaki belirsizliklerin Yunanistan ekonomisine ciddi zarar verdiğine dikkati çekerek, tekrar güven ortamının sağlanmasıyla Yunanistan ekonomisinin büyümeye başlayacağını kaydetti.
Yunanistan'da faiz dışı fazlanın gayrisafi milli hasılaya oranının 2015'te yüzde 0,25, 2016'da yüzde 0,5, 2017'de yüzde 1,75 ve 2018'de yüzde 3,5 olarak uygulanacağını anlatan Dombrovskis, programa tam anlamıyla uyumun önemli olduğunu söyledi.
Dombrovskis, toplam program miktarının 86 milyar Euro olduğuna işaret ederek, Yunanistan'ın uygulayacağı yapısal reformların, finansal istikrar, iş ve yatımlar için kritik olduğunu anlattı.
Yunanistan'ın uygulayacağı programın denetleneceğini anımsatan Dombrovskis, ayrıca Komisyon'un Yunanistan'a 35 milyar Euroluk AB desteği sağlayacağını söyledi.
Dombrovskis, anlaşmanın 19 Ağustos'ta sağlanacağını ve kredinin ilk diliminin 20 Ağustos'ta serbest kalacağını sözlerine ekledi.
Avrupa İstikrar Mekanizması (ESM) Başkanı Klaus Regling de Yunanistan'ın yeni programına siyasi destek sağlandığını belirterek, "Bu program Yunanistan ekonomisini önümüzdeki 3 yılda yeniden şekillendirecek. Piyasalara istikrar ve büyüme sağlayacak" dedi.
Yeni programın Yunan hükümetinin duruşunda gösterdiği değişimle mümkün olduğunu anımsatan Regling, Yunanistan'ın son dönemde mükemmel işbirliği yaptığına dikkati çekti.
Regling, yeni programın 3 yıl süreceğini ve toplamda 86 milyar Euro olduğunu hatırlatarak, kredinin ortalama vadesinin 32,5 yıl olduğunu söyledi.
Kredinin ilk kısmının 20 Ağustos'ta serbest kalmasını öngördüklerini anlatan Regling, "Kredinin ilk kısmı 26 milyar Euro. 10 milyar Euro Yunan bankaları için ayrılacak. 13 milyar Euro haftaya 3 milyar Euro da Eylül ve Ekim'de iki parça halinde verilecek. Bankalara ayrılan para Yunanistan'a gönderilmeyecek ESM'de ayrı bir hesapta tutulacak" diye konuştu.