Euro vanası haftaya açılıyor
Deflasyonla mücadele etmek ve ekonomiyi canlandırmak için harekete geçen Avrupa Merkez Bankası (ECB) para vanalarını gelecek hafta açıyor
DIŞ HABERLER
Düşen petrol fiyatlarının tetikleyeceği deflasyon ile mücade etmek ve ekonomiyi canlandırmak için harekete geçen Avrupa Merkez Bankası (ECB) para vanasını gelecek hafta açıyor. ECB’nin parasal genişleme (QE) programı ile enfl asyonun yüzde 2 hedefine yaklaşması hedefl eniyor. Uzmanlar ise QE’nin ABD ile İngiltere’deki kadar güçlü bir ekonomik toparmlanma sağlayamayabileceği görüşünde.
ECB, politika ve mevduat faizlerini beklendiği gibi değiştirmeden aynı seviyede bıraktı. ECB, politika faizini yüzde 0.05’te, mevduat faizini de eksi yüzde 0.20 seviyesinde bıraktı. ECB geçen yıl 4 Eylül’deki toplantısında politika faizini 10 baz puan düşürerek yüzde 0.05’e indirmiş, mevduata uygulanan faizi de 10 baz puan düşürerek eksi 0.20’ye çekmişti.
ECB BaşkanıMario Draghi, toplantı sonrasında yaptığı açıklamada, 1 trilyon euro büyüklüğündeki tahvil alım planının bazı detaylarını ortaya koydu ve ülke tahvillerinin alımının 9 Mart’ta başlayacağını duyurdu. Eylül 2016’ya kadar aylık 60 milyar dolar varlık alımı yapılacağını belirten Draghi, “Parasal genişleme (QE) enflasyonda yüzde 2 hedefine doğru sürdürülebilir bir yola girilene kadar sürecek” dedi. Yatırım yapılabilir nota sahip ülke tahvillerinin alınabileceğini kaydeden Draghi, şartların yerine getirilmesi halinde Yunanistan tahvillerinin de alınabileceğini belirtti ve tekvim olarak da temmuz-ağustos aylarına işaret etti. Yunanistan’a verilen likidite miktarını 500 milyon euro artırdıklarını söyleyen Draghi “Yunan bankalarında rasyolar şu ande sermaye yeterlilik oranının üzerinde” diye konuştu.
Etkisi sınırlı olabilir
Uzmanlara göre ECB’nin tahvil alım programının ekonominin toparlanmasına sınırlı bir destek verebilir. Uzmanlara göre cevap verilmesi gereken iki soru var; Bu likidite enjeksiyonu Euro bölgesindeki ekonomilerde iç talebin canlanmasına ve dolayısıyla ekonominin toparlanmasına katkıda bulunabilecek mi? Ayrıca Eurodaki değer kaybı ihracat sıkıntısı çeken Euro bölgesi ekonomilerinde ihracatı artırıcı bir etki yaratabilecek mi? Uzmanlara göre miktarın yüksek olması bu etkilerin yaratılabileceği beklentisi oluşturuyor. Ancak Euro Bölgesi’nde ülke sayısı kadar farklı maliye politikasının varlığı bu etkilerin ABD ve İngiltere’deki kadar güçlü olmaması riski yaratıyor.
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch de ECB’nin parasal genişleme programının Euro Bölgesi bankalarının karlarını ciddi bir şekilde artırmayacağını savunuyor. Parasal genişleme adımlarının, uzun süre devam eden deflasyon riskini azaltacağını belirten Fitch’e göre ECB’nin parasal genişleme adımları, banka kredilerinde ani ve hızlı artış getirmeyecek. Bankalara yönelik pozitif etkinin daha çok geçici bir durum olacağı, bunun kalıcılığının ise oluşacak likiditenin kredilere ya da yapısal reformlara yönelmesi ile sağlanacağı ifade ediliyor. Frankfurt Finans ve Yönetim Okulu Ekonomi Profesörü Grigory Vilkov ise parasal genişlemenin kaderinin enfl asyon dinamiklerine bağlı olduğunu söylüyor. Vilkov, “Yaklaşık 1,5 yıl boyunca ekonomiye aktarılacak bol miktarda likiditeden bahsediyoruz. Enflasyon için bu fazlasıyla yeterli olabilir” diye konuşuyor.
Büyüme tahmini yüzde 1.5’e çıktı
Avrupa Merkez Bankası büyüme tahminlerini yükseltti. Bu yıl ekonominin yüzde 1.5 büyümesi öngörüldü. Daha önceki tahmin yüzde 1.0, geçtiğimiz yılki GSYH artışı yüzde 0.9 idi. 2016 yılı büyüme beklentisi de yüzde 1.9’a çekilirken, 2017 yılında büyümenin yüzde 2’nin üzerine çıkabileceği tahmin edildi. Petrol fiyatlarına bağlı olarak enflasyon tahmini 2015 için yüzde 0'a revize edidi. 2017 yılına kadar yüzde 2 hedefinin altında kalması beklentisi de ortaya kondu.
Euro, dolarla eşitlenecek
Draghi’nin ECB’nin aylık 60 milyar euro tutarında tahvil alımı yapmaktan farklı bir yol düşünmesi veya planlaması için bir neden görmediğini söylemesi ve ihtiyaç olması halinde Eylül 2016 sonrasında da bu politikanın devam edebileceğine işaret etmesi euronun değer kaybetmesine yol açtı. Euroaçıklama sonrasında 1,10’a kadar geriledi. Goldman Sachs baş döviz stratejisti Robin Brooks, euronun 2016 yılı sonuna kadar dolar ile parite (1 euro = 1 dolar) olacağı tahmininde bulundu.