Faiz artımı, bir dizi artırımın ilki adımı değil

Avrupa Merkez Bankası, daha önce sinyalini verdiği faiz değişikliğini bu ayki toplantısında gerçekleştirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

FRANKFURT - Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Jean-Claude Trichet, Avrupa'nın süregiden enflasyon riskleriyle karşı karşıya olduğunu ve fiyat hareketlerini çok yakından izlemeye devam edeceklerini söyledi.

Trichet, ECB'nin faiz toplantısından sonra düzenlediği basın toplantısında, gösterge faiz oranını artırma kararının "Euro Bölgesi'nde enflasyon beklentilerini belirlenen seviyede tutmaya" yardımcı olacağını söyledi.

Enflasyon risklerinin yukarı yönlü kalmaya devam ettiğini ifade eden Trichet, "Enflasyon oranlarını amacımız doğrultusunda tutmayı garantiye alacağız. Enflasyonu kontrol altında tutmak finans durumu sorunlu olanlar dahil bütün üyelerin çıkarına olacak" dedi.

Son ekonomik verilerin Euro Bölgesi'nde ekonomik faaliyetin olumlu olmayı sürdürdüğünü gösterdiğini, ancak belirsizliğin devam ettiğini vurgulayan Trichet, "Para politikası uyumlu olmaya devam ediyor ve ekonomik toparlanmayı desteklemeyi sürdürüyor. Fiyat istikrarıyla ilgili bütün gelişmeleri yakından takip edeceğiz" diye konuştu.

Faiz artımının bir dizi artırımın ilki olarak görünmemesi gerektiğine dikkati çeken Trichet, "Bir dizi faiz artırımının ilki olarak bu kararı almadık ve fiyat istikrarını sağlamak için uygun kararları almaya devam edeceğiz" ifadesini kullandı.

Trichet, Euro Bölgesi'nde enflasyon oranlarının yükselmesinin büyük oranda artan emtia fiyatlarından kaynaklandığını da belirtti.

Portekiz'in uluslararası finansal yardım talebinde bulunmasının ECB'yi cesaretlendirdiğini kaydeden Trichet, İrlanda hükümetinin de bankalarına ek sermaye desteği verme kararından memnun olduklarını söyledi.

ECB bugünkü faiz toplantısında, gösterge faiz oranını çeyrek puan (yüzde 0,25) artırarak yüzde 1,25'e yükseltti.

Bu konularda ilginizi çekebilir