Faiz artışı hazirandan sonra

İngiltere ve Avrupa merkez bankaları faizleri beklentiler dahilinde sabit tuttu. ECB Başkanı, hazirana işraret etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - İngiltere Merkez Bankası (BoE) gösterge faiz oranını yüzde 0,5'te bırakırken, Avrupa Merkez Bankası (ECB) faizi yüzde 1.25 seviyesinde tuttu. ECB Başkanı Trichet ise faiz artışının Haziran'dan sonraya kalabileceğini işaret etti.

İngiltere Merkez Bankası, piyasaların beklentileri doğrultusunda yüzde 0,5 olan gösterge faiz oranında değişikliğe gitmedi. Merkez Bankasının, yüksek enflasyon kaygılarını gidermek için faiz oranlarını artırmak ya da ve ekonomideki toparlanmayı teşvik için faiz oranlarını düşük seviyede bırakmak konusunda ''iki arada bir derede kaldığı'' yorumları yapılıyor.  Merkez Bankası, küresel ekonomik kriz sırasında ekonomiyi resesyondan çıkarmayı desteklemek amacıyla Mart 2009'da yüzde 0,5'e indirdiği gösterge faiz oranını o zamandan bu yana değiştirmiyor.

ECB de sabit bıraktı

Avrupa Merkez Bankası (ECB), yüzde 1,25 olan gösterge faiz oranını değiştirmedi.

ECB, Finlandiya'nın başkenti Helsinki'de bugün yaptığı toplantıda yüzde 1,25 olan gösterge faiz oranında değişikliğe gitmedi.

ECB, geçen ay yaptığı toplantıda, artan enflasyonla mücadele için gösterge faiz oranını 25 baz puan yükselterek yüzde 1,25'e çıkarmıştı. Böylece ECB, nisan ayında ilk kez Mayıs 2009'dan itibaren yüzde 1 seviyesindeki gösterge faiz oranını artırmıştı.

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean-Claude Trichet, Banka'nın yukarı enflasyon risklerini "çok yakından" izleyeceklerini kaydederek, faizi tekrar artırmak için Haziran sonrasına kadar bekleyebileceklerini işaret etti.

Trichet basın toplantısında, Haziran ayında faiz artışı olabileceğini işaret eden, "güçlü ihtiyat" söylemini kullanmaktan kaçındı. Böylelikle, Trichet, politika yapıcıların, Nisan ayındaki politika sıkılaştırmasına ek yapmadan önce, Euro Bölgesi ekonomisinin sağlığını değerlendirmek için daha fazla zaman istediklerini ima etti. 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir