Faizlerde değişiklik olmadı

İngiltere faizi yüzde 0.5, Avrupa Merkez Bankası yüzde 1 seviyesinde tuttu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LONDRA - İngiltere (BoE) ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) faiz oranlarını değiştirmedi.

BoE Yönetim Kurulu, bugün yaptığı toplantıda, yüzde 0,5 olan faiz oranlarını sabit tutma kararı verdi. Böylece, faiz oranları 20 aydır üst üste değiştirilmemiş oldu.

Öte yandan, banka, 200 milyar sterlin (323 milyar dolar) büyüklüğündeki varlık satın alma programının büyüklüğünü de değiştirmedi. Ancak birçok ekonomist hala para arzının artırılması için parasal genişleme programının yeniden başlatılacağına inanıyor.

ECB yüzde 1'de bıraktı

ECB Yönetim Kurulu da, bugün yaptığı toplantıda, beklentiler dahilinde yüzde 1 olan faiz oranlarının sabit tutulmasına karar verdi. Böylece, banka 18 aydır üst üste faiz oranlarını sabit tutmuş oldu.

Doların euro karşısında değer kaybetmeyi sürdürmesi, Avrupa'nın ihracatına olası etkileri konusundaki kaygıların artmasına neden olacak. Geçen ay Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean-Claude Trichet, aşırı likidite konusundaki kaygılarını dile getirmişti.

Euro Bölgesi'ndeki ekonomik toparlanmanın beklentilerden daha güçlü olduğunu her ay yaptığı toplantılarda dile getiren Trichet, "normalleşme sürecinin" işareti olarak bankalardaki likidite talebindeki düşüşe işaret etti.

ABD ekonomisinin toparlanmasındaki yavaşlığa karşılık, Yunanistan, İrlanda ve Portekiz gibi ülkelerde devam eden bütçe açığı sorunlarına rağmen Euro Bölgesi ekonomisi beklentilerin üzerinde bir performans sergiliyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir