Fed, CEO'ları ikiye böldü

Fed'in kritik Açık Piyasa Komitesi toplantıları öncesinde olası faiz artışı ABD imalat sektörü CEO'larını ikiye böldü.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

dunya.com

ABD Merkez Bankası (Fed) Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısı bugün başlıyor. FOMC'nin yarın kararları açıklanacak toplantısı öncesinde ABD'li imalat sektörünün CEO'lar farklı düşüncelere sahip. Bazı tepe yöneticileri faizlerin yükselmesini isterken bazıları statükonun devam etmesini istiyor. 

Yüzde 64'ü faiz artışı istemiyor

Fed'in faizleri yükseltme olasılığı düşük olsada masada. ABD İmalatçılar Birliği tarafından yapılan ankete katılanların yüzde 64'ü Fed'in faizleri artırmasının iyi bir fikir olmadığını düşünüyor. Ankete katılanların büyük çoğunluğu ekonominin halen zayıf olduğunu ve faiz artışının riskli olacağı konusunda hemfikir. 

"Faiz artışı belirsizliği ortadan kaldıracak"

Ancak imalatçıların hepsi anket sonuçlarına katılmıyor. Bunlardan ilki Connecticut merkezli Kaman şirketi Genel Müdürü Neal J. Keating. Keating Reuters'e yaptığı açıklamada, " Bana göre Fed'in 0.25 puan artışa gitmesi gerekiyor. Faizler çok uzun bir zamandır sıfır seviyesinde. Faiz artışı belirsizliği de ortadan kaldıracak. Faizlerin yükselmesi şirketimin emeklilik yükümlülüklerindeki maliyetlerini etkilli bir oranda düşürecek" dedi. 

"Yükselen faiz ortamı ekonominin iyi olduğu sinyalidir"

Fazi artışının ekonominin güçlendiği sinyalini verip, güven tazeleyeceğini belirten Polaris Industries CEO'su Scott Wine ise," Bir nominal faiz artışı, ABD ekonomisinin normalleşme yolunda olduğuna işaret edecek. Yükselen faiz ortamı genelde ekonominin başarılı olduğunun bir sinyaldir. Kriz zamanında ya da köklü değişiklik hamlelerinde faizleri sıfıra indirebilirsiniz. Ancak sıfır faizde uzun süre ısrarcı olmak sağlıklı değil. " dedi. 

Perşembe günü son bulacak iki günlük FOMC toplantıları Çin ekonomisinin keskin yavaşlamasının olumsuz etkilerinin gölgesinde geçecek. Fed 2006 yılından bu yana faizlere dokunmadı. Birçok analist Fed'in eylülü pas geçip aralıkta bir faiz artılına gidebileceğini düşünüyor. 

Bu konularda ilginizi çekebilir