Fed, Japonya'nın canını 'sıkamadı'
Tahvil alımının azaltılabileceği sinyalinin verilmeye başlandığı geçen yıl sonundan haziran ayı sonuna kadar olan dönemde, dolar bazında endeks değişimine bakıldığında Japonya Nikkei endeksi yüzde 22'lik artış gösterdi.
ANKARA - Japonya, Amerikan Merkez Bankasının (Fed) "parasal sıkılaştırma" sinyalini vermeye başladığı yıl başından bu yana, borsasının dolar bazında endeks değeri en fazla artan ülkeler arasında yer aldı.
Fed'in, 22 Mayıs'ta, kriz döneminde uyguladığı parasal genişleme politikasını 2014'ün ortalarında sonlandırmayı planladığını açıklamasının ardından özellikle gelişen piyasalarda dalgalanmalar yaşandı.
Tahvil alımının azaltılabileceği sinyalinin verilmeye başlandığı geçen yıl sonundan haziran ayı sonuna kadar olan dönemde, dolar bazında endeks değişimine bakıldığında Japonya Nikkei endeksi yüzde 22'lik artış gösterdi. Fed'in 22 Mayıs'taki açıklamasının ardından geçen bir ayda yaklaşık yüzde 10 değer kaybeden endeks, daha sonraki dönemde ise yüzde 9 değer kazandı.
Yılın 6 aylık dönemi ABD Borsası açısından olumlu geçti. Söz konusu dönemde Dow Jones endeksi yüzde 5,1 S&P 500 endeksi de yüzde 4,1 prim yaptı. Buna karşın, 22 Mayıs-24 Haziran arasında Dow Jones endeksi yüzde 9, S&P 500 endeksi de yüzde 9,7 düştü.
Brezilya ve Çin'in kaybı büyük
Fed'in açıklama ve politikalarından olumsuz etkilenen borsalara bakıldığında dolar bazında ilk 6 ayda en çok kayıp yaşayan ülkelerin başında Brezilya ve Çin geldi.
Anılan dönemde Brezilya Bovespa Endeksi yüzde 28 değer kaybederken, 22 Mayıs'tan sonraki bir aylık dönemde yaşanan kayıp yüzde 18,3 olarak hesaplandı.
Benzer bir gelişme Çin piyasalarında da yaşandı. Hong Kong Borsası Hang Seng endeksi haziran ayı sonu itibarıyla yıl başına göre yüzde 15 civarında gerilerken, 22 Mayıs-25 Haziran arasında görülen kayıp yüzde 18,4 olarak belirlendi.
Avrupa ve Türkiye
Avrupa açısından bakıldığında kıtadaki gelişmiş ülke borsaları da Fed'in para politikasının etkisini hissetti. Bu yılın ocak-haziran döneminde Almanya DAX endeksi yüzde 3, Londra FTSE endeksi yüzde 2,5, Paris CAC 40 endeksi de yüzde 5 değer kaybetti. 22 Mayıs'taki açıklamaların ardından sonraki bir ayda ise anılan borsalardaki kayıp sırasıyla yüzde 14,3, yüzde 16,2 ve 15,6 oldu.
Türkiye açısından değerlendirildiğinde yılın 6 ayında Borsa İstanbul (BIST) 100 endeksi yüzde 9,8 değer kaybederken, 22 Mayıs-24 Haziran arasında yüzde 28 düşüş gösterdi.