Fed keskin virajı nasıl dönecek?

Piyasalar Fed’in vereceği faiz kararına odaklanmış durumda. Tüm gözler ve kulaklar bugün sonlanacak Fed toplantısından çıkacak sonuçlarda olacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

dunya.com / Ajanslar

Küresel piyasaların yaklaşık iki aydır beklediği Fed Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısının kararları bu akşam saat 21.00'de açıklanacak. 

Satır araları iyi okunmalı

Analistler, Fed'in bugün faiz artıracağına neredeyse kesin gözle bakıldığını belirterek, karar metni ve sonrasında Fed Başkanı Janet Yellen'ın açıklamalarından, faiz artırımı ile ilgili bundan sonraki döneme ilişkin ipuçlarının aranacağını kaydediyor. 

Keskin viraj dönülecek

Yılın son FOMC toplantısının ardından yaklaşık 2 yıldır fiyatlanmakta olan Fed’in normalleşme adımlarında önemli bir viraj dönülmüş olacak. Bir önceki (FOMC) toplantıda faiz beklentileri oldukça kuvvetli olmasına rağmen, Çin ekonomisi başta olmak üzere küresel riskler Fed’i bu adımı atmaktan alıkoymuştu.

Analistlerin büyük bir bölümü Fed Başkanı Yellen liderliğindeki Fed kurmaylarının yaptıkları konuşmalarda verdikleri sinyaller ve istihdam verilerinin trendi artık faiz artırımının neredeyse kesin olduğunu gözler önüne serdiğinde hemfikir. 

19 bankanın tamamı faiz artışı bekliyor

Öte yandan CNBC'nin yaptığı ankete katılan 19 bankanın tamamı Fed'in bir ya da birden fazla faiz artışına gideceği tahmininde bulundu. 

Saxo Bank Fed'in faiz silahını sadece bir kez kullanacağını düşünüyor. 

'Yellen beklendiği kadar güvercin olmayabilir'

 Bank of America Merrill Lynch Ekonomisti Michael Hanson müşterilerine gönderdiği notta, " Fed'in 'Güvercin faiz artışı'beklentilerini karşılayacağı konuşunda şüpheliyiz. Fed Başkanı Yellen'ın açıklamaları piyasaların beklediği kadar 'Güvercin' olmayabilir" dedi.

Deutsche Bank ABD Merkez Bankası Fed'in 2006 yılından bu yana ilk kez faiz artırımına giderek gösterge faizi 25 baz puan yükselteceğini öngörüyor. Banka Fed'in fon faizinde ise 20 baz puanlık artışına gideceğini belirtti.  

'Büyümeme trendi' Fed'in elini bağlıyor

Ekonomistler Fed’in 2016 adımlarının nasıl şekilleneceğini iyi okumak gerektiğini düşünüyor. 

Faiz artırımı patikasında iki senaryo ortaya çıkıyor. İlk senaryoda Fed’in bir faiz artırım yolunda 2016’nın ilk çeyreğiyle birlikte ilerleyeceği öngörülüyor. Ancak bu çoğu analiste göre gerçekleşmesi biraz zayıf bir olasılık. Bu bağlamda küresel ekonomilerdeki 'büyüyememe trendi' Fed'in elini bağlayan en büyük sorun olarak beliriyor.  Ekonomist ve analistler bu nedenden dolayı Fed’in 2016 yılının ilk yarısında faiz artırmayacağını, küresel ekonomilerin durumunu değerlendireceğini ve ona göre 2016’nın ikinci yarısı itibarıyla faizi kademeli olarak artırabileceğini düşünüyor. 

'Yeni yılda en az üç faiz artırımı bekleniyor'

Öte yandan Bank of America (BofA) Merrill Lynch Fon Yöneticisi Araştırması'na göre, yatırımcıların çoğu 2016'da ABD'den en az üç faiz artırımı bekliyor.

BofA Merrill Lynch, aralık ayı Fon Yöneticisi Araştırması'nı yayımladı. Araştırmaya göre, yatırımcıların yüzde 58'i ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faizleri gelecek yıl içerisinde en az üç kez artıracağını tahmin ediyor.

Katılımcıların yüzde 35'i, dolarda boğa piyasasını sonlandıracak en muhtemel olayın Fed'in faiz artırma döngüsünü bitirmesi olduğunu belirtiyor. Bölgesel fon yöneticilerinin yüzde 43'ü, Çin ekonomisinin 2016'da zayıflayacağı görüşüne sahipken, bu oran geçen ay yüzde 4 seviyesindeydi. 

Çin'in 2018 yılı için ağırlıklı ortalama büyüme tahminleri kasım ayındaki net yüzde 5,9 seviyesinden yüzde 5,5'e geriledi. Portföylerinde emtiada gösterge altına inen varlık yöneticilerinin oranı kasım ayındaki yüzde 23 seviyesinden yüzde 29'a yükseldi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen BofA Merrill Lynch Küresel Araştırma Yatırım Baş Stratejisti Michael Hartnett, tüm varlıklar ile bölge ve sektör bazındaki tüm tahsislerde güçlü doların izlerini görmenin mümkün olduğunu belirterek, "2016 yılında dolara ilişkin bu sağlam görüşün tersine dönmesi ancak Fed'in son derece ılımlı bir tutum sergilemesi ve ABD'de şirket kazançlarının düşük gerçekleşmesi ile mümkün olabilir" ifadelerini kullandı.

Avrupa Hisse Senedi ve Kantitatif Stratejisti James Barty ise Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) aldığı kararın yarattığı hayal kırıklığına rağmen, Avrupa hisse senetlerinin popülerliğini koruduğunu kaydetti.

"Fed'in faiz artırması iyi bir işaret olur"

Bu arada  İngiltere Merkez Bankası (BoE) Başkan Yardımcısı Jon Cunliffe, Fed'in bugün sona erecek FOMC toplantısında faizleri artırma yönünde bir karar almasının, Amerikan ekonomisine güveni gösteren iyi bir işaret olacağını söyledi. 
    
Yorkshire Post gazetesine konuşan Cunliffe, enflasyonda global olarak hissedilen aşağı yönlü baskının beklenenden uzun sürdüğüne dikkat çekerken, BoE PPK'da faiz artırımı konusunda kararını ücretlerde büyüme gibi verilere bakarak vereceğini vurguladı. 
    
Cunliffe, "İngiltere'de faiz oranlarının İngiltere ekonomisinde neler olduğunu takip etmesi gerekli. Fed faiz artırabildiğinde bu iyi bir işaret olacak, çünkü ABD ekonomisinin güçlendiği anlamına gelecek. Bizim dünya ekonomisinin güçlendiğini görmemize ihtiyaç var ancak kararlarımızı burada, İngiltere'de ne olduğuna bakarak vereceğiz" diye konuştu.

Yedi yıldır sıfıra yakın tutuyor

ABD Merkez Bankası 16 Kasım 2008'ten bu yana finansal kurumların gecelik borçlanmalarını gerçekleştirdikleri piyasa faiz oranı olan 'federal fon faizini' 0-0,25 aralığında tutuyor.