Fed Tutanakları açıklandı

Fed Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) 27-28 Ekim tarihlerinde düzenlenen toplantısına ilişkin tutanaklar açıklandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

dunya.com /Ajanslar

ABD Merkez Bankası Fed'in ekim ayı toplantısı tutanaklarına göre çoğu yetkililerin büyük çoğunluğu aralık ayında bir faiz artışının uygun olabileceğini belirtti.  

Kademeli faiz artışı sinyali

Toplantıya katılan yetkililerin çoğu aralıkta faiz artışının uygun olabileceği yönünde görüş bildirdi.  Faiz artırımının 'kademeli' olması yönünde görüş ağırlık kazandı.Tutanaklara göre çoğu yetkili aralık ayında bir faiz artış düşüncesine olumlu yaklaşıyor. Tutanaklarda Fed üyelerinin bir önceki toplantıya göre yurtdışı endişelerinin azaldığı ifade edildi. Aralık ayına işaret edilse de faiz artırımının verilere bağlı olacağı vurgulandı. Tutanaklarda "Henüz hiçbir karar alınmamış olsa da gelecek toplantıda normalleşme sürecinin başlaması uygun olabilir" denildi. 

Fed Tutanaklarında öne çıkan satırbaşları ise şöyle:

"ABD mali sistemi, sistemik stres belirtisi olmadan küresel finans piyasalarındaki çalkantı atlatmış göründü.

Gayrisafi yurtiçi hasıla (GSYH) ılımlı bir hızda artıyor. Ancak işgücü piyasası koşullarında iyileşme son aylarda biraz yavaşladı. Enflasyon FOMC'nin uzun dönemli hedefi yüzde 2'nin altındaki seyrini sürdürüyor. 

Enerji fiyatlarındaki düşüşler ve enerji dışı ithal edilen malların fiyatlarının kısmen sınırladı. 

Fed Açık Piyasa Komitesi, eylül ayın toplantısında bu yana elde edilen bilgiler ekonomik aktivitenin ılımlı bir hızda büyümeye devam ettiğini göstermektedir.

Hanehalkı harcamaları ile sabit yatırımlarda son aylarda sağlam bir hızda artış kaydedildi. Konut sektörü daha da gelişti. Ancak, net ihracatta zayıflık olmuştur. İş kazançları hızı yavaşladı"

Son veriler faiz artışını destekliyor

ABD'de açıklanan son dönem ekonomik verileri de faiz artışını destekleyici nitelikteydi. Ekim ayı tarım dışı istihdamı 271 binle beklentilerin çok üstünde gelmişti. İşsizlik oranı da yüzde 5'e gerilemişti. Eylül ayı açık iş pozisyonları ikinci en yüksek seviyeye çıkarken gıda ve enerji hariç TÜFE geçen ay yüzde 1.9 yükseldi. 

Fed ekim ayındaki toplantıda faizi sabit tutma kararı almıştı. Fed faizi yüzde 0-0,25 aralığında bırakmıştı. 

Fed'in gelecek toplantısı 15-16 Aralık tarihlerinde düzenlenecek. 

Bu konularda ilginizi çekebilir