Fed tutanakları: Faiz kararı kılpayı alındı

ABD Merkez Bankası Fed'in aralık ayı tutanakları, tarihi faiz kararının bazı üyelere göre 'ucu ucuna' alındığını ortaya çıkardı. Tutanaklara göre üyelerin çoğunluğu faiz artışı konusunda aynı fikirdeydi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) aralık toplantısına ait tutanaklar, tüm üyelerin kademeli faiz artırımı konusunda hemfikir olduğunu ortaya koydu. 

Fed'in para politikalarını belirleyen Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) 15-16 Aralık'ta düzenlenen toplantısına ilişkin tutanakları yayımladı.  

Fed'in faizleri artırma kararını oy birliğiyle aldığı toplantının tutanaklarında, bazı komite üyelerinin düşük enflasyona ilişkin endişelerini dile getirdiği bildirildi.  

Üyelerin, finansal istikrar için politika normalleşmesi ile riskler arasındaki potansiyel etkileşimleri tartıştığı aktarılan tutanaklarda, şunlar kaydedildi: 

"Sonuç olarak üyeler, istihdam ve enflasyon piyasası için görünümde asimetrik riskler olması gibi nedenlerden ötürü faiz artırımında kademeli bir yol izlenmesinin uygun olabileceğini belirtti. Bununla birlikte üyeler, faiz artırım hızının ekonomik görünüme bağlı olacağının altını çizdi. Özellikle enflasyon dinamiklerine ilişkin belirsizlikler göz önüne alındığında, bazı Fed üyeleri aralık ayındaki faiz artırımı kararını 'kılpayı' aldıklarını, bu nedenle de enflasyon rakamlarının yakından izlenmeye ihtiyacı olduğunu vurguladı." 

'Enflasyon dikkatlice izlenecek'

Tutanaklarda, faiz artırım kararının ABD ekonomisinin kaydettiği ilerlemeyi yansıttığı belirtilerek, komitenin mevcut ekonomik görünüm ve para politikasının gelecek ekonomik verileri etkilemekte alacağı zamanı göz önüne alarak, federal fonlama faiz oranını aralıkta yüzde 0,25-0,50 aralığına yükselttiği aktarıldı. 

Öte yandan, yüzde 2'lik enflasyon hedefine doğru beklenen ilerleme ve şimdiki seviyenin dikkatlice izleneceği vurgulanan tutanaklarda, "Çünkü enflasyon görünümündeki mevcut riskler ve belirsizlikler ile halen düşük seviyelerde gerçekleşen enflasyon oranları, önemli bir endişe oluşturuyor" değerlendirmesi yapıldı. 

Tutanaklarda ayrıca, gelecekte enflasyon ve ekonomik aktivitede sürpriz bir iyileşme veya zayıf ekonomik görünüm nedeniyle faiz politikasında izlenen yolun "yüzeysel" hale gelmesi durumunda Fed yetkililerinin "açıkça iletişimin önemi" konusunda hemfikir olduğuna işaret edildi.  

Fed, aralık toplantısında gösterge faiz oranını 0,25 puan artırarak yüzde 0,25-0,50 aralığına yükseltmişti. Böylece 2006'dan beri ilk kez faiz artıran Fed, yeni bir dönemin de kapısını aralamıştı. 

FOMC'un bir sonraki toplantısı, 26-27 Ocak tarihlerinde gerçekleştirilecek. Fed Başkanı Janet Yellen'ın toplantının ardından basın konferansı düzenleyerek, alınan kararları değerlendirecek. 

Doları frenledi

Fed tutanaklarının ardından gün boyu 3'ün üzerinde seyreden dolar/TL 2.9971 seviyesine geriledi. 

ABD Merkez Bankası 2006'dan beri ilk kez geçtiğimiz aralık ayında gösterge faiz oranını 25 baz puan artırmıştı.