Fed yöneticilerinden önemli açıklamalar

ABD Merkez Bankası Aralık toplantısı yaklaşırken Fed başkan ve yöneticilerinden faiz artırımına yönelik açıklamalar gelmeye devam ediyor. Son olarak Chicago Fed Başkanı Evans ile Fed Yönetim Kurulu üyesi Brainard faiz artışı hakkında konuştu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Chicago Fed Evans, "Fed, faizlerin kademeli, yavaş bir hızla artacağı konusunda piyasalarda güçlü ve etkin iletişim kurmalı" dedi.

Chicago Fed Başkanı Charles Evans, Fed'in Aralık ayı ortasında yapacağı faiz artırımı konusunda ihtiyatlı, tedbirli olmaya devam ettiğini, bununla birlikte Fed'in önümüzdeki ay ve yıllarda faizleri kademeli, yavaş bir şekilde artırma niyeti konusunda piyasalar ile güçlü ve etkin şekilde iletişim kurması gerektiğini söyledi. 
    
Evans yaptığı açıklamada, "İlk faiz artırımı yapıldığında FOMC'nin gelecekteki faiz artırımları için kademeli bir yol planı olduğu konusunda piyasalarda güçlü ve etkin şekilde iletişik kurması yaşamsal önemde" diye konuştu. 
    
Politika yapıcıların maksimum istihdam ve yüzde 2 enflasyon hedefini başarmak için para politikasını genişlemeci tutmak konusunda çok hevesli görünmediklerine işaret eden Evans, "Bunu önemli bir politika hatası olarak görüyorum" dedi. 
    
Evans ayrıca faiz oranlarının çok yavaş, kademeli şekilde artırılması gerektiği görüşünü tekrarlarken, Fed faizini gelecek yıl sonuna kadar yüzde 1'in altında kalmasının daha uygun olabileceğini savundu. 
    
Evans konuşmasında çekirdek enflasyonun 2018 sonunda yüzde 2'nin hemen altında olacağını tahmin ettiğini de ifade etti.

"Fed, açık sözlü olmalı"

Chicago Fed Başkanı Evans, Fed'in Aralık ayı toplantısına ilişkin yapacağı açıklamada iletişimk araçlarının faiz artırımlarının kademeli olacağını ifade etmek için açık sözlü şekilde kullanması gerektiğini söyledi. 
    
Evans, Michigan'da iş dünyası liderleri ile yaptığı toplantıda, "Aralık ayı toplantısı sonrasındaki açıklamada kademeli faiz artırımlarına vurgu yapılmasını konuşacağız. Bunun üzerinde ne kadar görüş birliğine varacağımızı göreceğiz. Detayların ne kadar anlatılacağı konusunu Başkan'a bağlı. Eğer bu üzerinde anlaşılabilir bir fikir olur ise Yellen'in basın toplantısında bunun hakkında konuşmasını beklerim" dedi. 

Öte yandan Fed Yönetim Kurulu üyesi Brainard, faiz artırımına ihtiyatlı ve kademeli yaklaşım çağrısı yaptı

Fed Yönetim Kurulu üyesi Lael Brainard, Fed'in faiz artırımları konusunda yavaş gitmesi gerektiğini, diğer merkez bankaları para politikalarını gevşek tutarken Fed'in para politikasını sıkılaştırmasının limitleri olabileceğini söyledi. 
     
ABD'de şu anda doğal faiz oranının sıfıra yakın olduğunu ve diğer ülkelerde başabaş faiz oranının geçmişe göre daha düşük sevilede bulunduğuna işaret eden Brainard, Fed'in ihtiyaç olduğunda ekonomiyi canlandırmak için daha az alanı olduğunu savundu. Brainard, "Yeni normal büyük olasılıkla geçmiş 10 yıla göre daha düşük seviyede faiz oranı ile karakterize, bu durum para politikasını ayarlarken ihtiyatlı ve kademeli bir yaklaşım gerektiriyor" diye konuştu.
     
Brainard konuşmasında Fed'in ilk faiz artırımını yapması için tercih ettiği zamanlamaya ilişkin işaret vermedi. Daha önceki konuşmalarında ise 2016'yla kadar beklenmesini tercih ettiğini ifade etmişti.