Fed'den beklenen haber geldi

ABD Merkez Bankası, 29 Nisan toplantısının tutanaklarını yayımladı. Tutanaklarda Haziran'da faiz artışının olası olmadığına vurgu yapıldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) Nisan ayı toplantısına katılan birçok yetkili, Haziran ayının faiz artırımına başlamak için erken bir tarih olduğunu ve istihdam piyasasındaki zayıf koşullar ve ekonomiye dair zayıf verilerin enflasyondaki yükselişi telafi ettiğini düşünüyor.
              

Fed Açık Piyasa Kurulu'nun (FOMC) dün akşam yayımlanan toplantı tutanaklarında, "Birçok katılımcı, Haziran ayına kadarki verilerin faiz artırımı için gerekli şartların karşılandığını teyit etmek için yeterli olmayacağını düşünmektedir" denildi.
              
Tutanaklara göre ayrıca birçok FOMC üyesi, ABD ekonomisinin ilk çeyrekte kaydettiği yavaşlamanın ardından tekrar ivme kazanacağını ve istihdam piyasasının iyileşeceğini düşünüyor.
              
Buna karşılık Fed üyeleri, gerileyen petrol fiyatlarına rağmen tüketici harcamalarının beklenilen kadar artmaması gibi merkez bankası üzerinde baskı yaratan bir dizi etkenden dolayı endişe taşıyorlar. Tutanaklarda dikkat çekilenler arasında Çin ve Yunanistan'a dair ekonomik endişeler de bulunuyor.
              
Tutanaklar, Nisan toplantısının ardından yapılan yazılı açıklama ile büyük ölçüde benzeşiyor. Yazılı açıklamada ABD ekonomisindeki ivme kaybına dikkat çekilmiş, ancak yavaşlamanın büyük ölçüde geçici etkenlerden kaynaklandığı belirtilmişti.
              
Yatırımcılar tutanakların ardından Fed Başkanı Janet Yellen'in Cuma günü yapacağı konuşmayı izleyecek. Konuşmada, ekonominin Fed'in öngördüğü şekilde ilerleyip ilerlemediği ve yakın dönemde açıklanan zayıf ABD verileri hakkındaki değerlendirmelerine odaklanılacak.

 

Fed, gelecek ayki toplantısıyla ilgili kararı 17 Haziran'da açıklayacak. 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir