Fiat ve Magna, Opel'e ilişkin planlarını açıklayacak

Almanya Ekonomi Bakanı Guttenberg, "20 Mayısa kadar her iki yatırımcı ya da ilgilenen taraflar kendi projelerini sunmak istiyor" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

BERLİN - Almanya Ekonomi Bakanı Karl-Theodor zu Guttenberg, Fiat ve Magna International'ın, General Motors Avrupa'ya bağlı Opel ile ilgili ayrıntılı planlarını 20 Mayısa kadar sunmasını beklediğini bildirdi.

Guttenberg, Almanya Başbakanı Angela Merkel ile görüştükten sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, "20 Mayısa kadar her iki yatırımcı ya da ilgilenen taraflar kendi projelerini sunmak istiyor. En azından bize sunulandan daha fazla sürdürülebilir bir proje olmasını umuyoruz" dedi.  

GM'nin iflas koruma başvurusunda bulunması halinde Almanya'nın Opel'in geçici olarak kayyuma devrini düşünmeye niyetli olduğunun altını çizen Guttenberg, Alman yetkililerin, Opel için "bir kayyum modelinin kesinlikle çok daha uygulanabilir ve makul çözüm olabileceğini" kabul ettiklerini ifade etti.

Bu modelin Opel ile ilgili görüşmelerin sürdürülebileceğini garanti edeceğini ve vergi mükelleflerinin paralarının israf edilmeyeceğini kaydeden Guttenberg, bunun hükümetin Opel'den doğrudan hisse alması olmadığını vurguladı.

Guttenberg, Opel ile ilgili olarak her gün ABD yönetimi ve GM ile temas halinde olduklarını da belirtti.

Bu arada GM Avrupa'nın Başkanı Carl-Peter Forster, Opel'in geçici olarak kayyuma devri halinde, önemli bir kredi hattına ihtiyacı olacağını kaydetti.

Forster, Frankfurter Allgemeine Zeitung gazetesine verdiği demeçte, "Miktar 1 milyar avrodan fazla olmalı" dedi.

GM'nin, yeniden yapılanma planını ABD yönetimine sunmak için 1 Hazirana kadar süresi bulunuyor. Planı zamanında sunmazsa GM'nin iflas koruma başvurusunda bulunması bekleniyor.

GM Avrupa, 25 bini Almanya'da Opel bünyesinde olmak üzere 54 bin 500 kişiye istihdam sağlıyor.