Fildişi Kıyısı karıştı

Uluslararası toplumun Başkan kabul ettiği Ouattara’ya bağlı güçler Abidjan’ı kuşattı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABİDJAN - Fildişi Kıyısı'nda uluslararası toplumun devlet başkanı olarak tanıdığı Alassane Ouattara'ya bağlı birliklerce kuşatılan Abidjan kentinin merkezinde çatışmalar çıktı.

Devlet Başkanı olduğunda ısrar eden Laurent Gbagbo'nun birlikleri, kentteki başkanlık sarayı yakınlarında mevzilenmiş durumda.

BM, Fildişi Kıyısı'nda görevini bırakmamakta direnen Devlet Başkanı Laurent Gbagbo'ya bağlı polis ve jandarmanın Gbagbo'yu "terk ettiğini" bildirdi.

Ülkede Sokağa çıkma yasağı uygulanıyor

Çatışmaların sürdüğü ülkede güvenliğin sağlanması için Alassane Uattara'nın hükümeti, ülkenin en büyük kenti Abidjan'da gece sokağa çıkma yasağı ilan etti.

Uattara'nın özel kalem müdürü Marcel Amon Tano, 21.00 ile 06.00 saatleri arasında uygulanacak yasağın pazar gününe kadar devam edeceğini belirtti.

Öte yandan, BM birliklerinin Abidjan Havaalanı'nın denetimini aldığı bildirildi. Bir güvenlik kaynağı, BM'nin zırhlı araçlarının havaalanına dağıldığını söyledi. Bir BM kaynağı da bilgiyi doğrulayarak, havaalanındaki jandarma komutanının teslim olduğunu ifade etti.

ABD’den  çağrı

ABD, Fildişi Kıyısı'ndaki tüm tarafların itidal göstermesi ve sivillerin korunması çağrısında bulunarak, bunu yapmayanların sorumlu tutulacağını bildirdi.

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Johnnie Carson, Fildişi Kıyısı'ndaki olaylarla ilgili olarak düzenlediği brifingde, "ABD, tüm tarafları, itidal göstermeye ve sivillerin korunmasına en büyük önceliği vermeye çağırır" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir