Filipinler'de de 'süreç' işliyor

Filipinler Devlet Başkanı Aquino, 'Bölgedeki isyancı gruplarla tüm konularda anlaşmaya çok yakınız' dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

 
MANILA - Filipinler Devlet Başkanı Benigno Aquino, ülkenin güneyindeki isyancı gruplarla gelecek ay barış anlaşması imzalayabileceklerini açıkladı.
Aquino'nun ülkenin güneyini ziyaret ettiği, bu esnada isyancı guruplarla ortaklaşa projeler düzenleyerek bölgedeki durumu iyileştirmek ve barış anlaşmasının yollarını aramak için birtakım görüşmelerde bulunduğu belirtildi.
Ziyareti sonrasında basın toplantısı yapan Aquino, bölgedeki guruplarla tüm konularda anlaşmaya çok yakın olduklarını, anlaşma sürecine dair kesin bir tarihin henüz belli olmamasına rağmen taraflar arasında kapsamlı bir anlaşmanın "mart ayı bitmeden önce" gerçekleşebileceğini vurguladı.
Ordu birlikleriyle isyancılar arasında sık sık çatışmaların yaşandığı Maguindanao eyaletinde Sultan Kudarat kasabasında düzenlenen görüşmede yüzlerce asker, polis ve Moro İslami Kurtuluş Cephesi (MİKC) üyelerinin güvenlik önlemi aldığı kaydedildi.
Taraflar arasında görüşülen yeni projelerde, hükümetin isyancı aileler için sağlık sigortası sağlama, iş bulma ve okul eğitimi fonu oluşturma gibi alanlarda yardımcı olacağına ilişkin vaatlerde bulunduğu ifade edildi.
Filipinler'in başkenti Manila'daki Malacanang Devlet Başkanlığı Sarayı'nda, hükümet ile MİKC arasında 15 Ekim'de çerçeve anlaşma imzalanmış, bu anlaşmayla ülkenin güneyinde Müslümanlar tarafından idare edilecek yeni bir özerk bölge kurulması öngörülmüştü.
Müslümanların çoğunlukta olduğu ülkenin güney bölgesinde, merkezi yönetime karşı yaklaşık 40 yıldır devam eden ayaklanmada yaklaşık 120 bin kişi hayatını kaybetmiş, 2 milyon kişi evlerini terk etmek zorunda kalmıştı. Bölgede 16. yüzyılda Müslüman olanların yanısıra diğer dinlerden de topluluklar bulunuyor.