Filistin Devlet Başkanı Abbas, Çin'de

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

PEKİN - Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in daveti üzerine Çin'e gelen Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, resmi törenle karşılandı.

Başkent Pekin'deki Büyük Halk Salonu bahçesinde yapılan resmi karşılama töreninin ardından Şi, görüşme yapan Filistin lideri Abbas, Çin ile İsrail ve Filistin arasında yaşanan sorun, ikili ilişkiler, bölgesel ve uluslararası konulara ilişkin fikir alışverişinde bulundu.

Çin Devlet Başkanı Şi, Abbas'ın Çin'deki devlet başkanı değişiminin ardından Çin'i ziyaret eden ilk Ortadoğulu devlet başkanı olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Filistin Devlet Başkanı Abbas'ın barışçıl stratejisini takdir ettiklerini söyleyen Şi Cinping, Filistin halkının ülkenin dönüşüm sürecinde gösterdiği iradeye vurgu yaparak, Filistin'in Çin ve uluslararası kamuoyundan kapsamlı destek gördüğünü kaydetti.

Şi, Abbas'ın ziyaretinin iki ülke ilişkilerinin yeni dönemde çok yönlü gelişimine katkı sağlayacağına inandığını belirtti.

Filistin Devlet Başkanı Abbas da Çin ile 1960'lı yıllardan bu yana süren ilişkilerinin sürekli iyileşerek devam ettiğini vurgulayarak, "bölgesel ve uluslararası konularda Çin ile fikir birliği içerisinde olduklarını" söyledi.

Abbas, ziyaretinin iki ülkenin derin dostane ilişkilerinin kanıtı olduğunu sözlerine ekledi.

Taraflar, heyetler arası görüşmenin ardından kültür ve ticaret alanında ikili anlaşmalar imzaladı.

 

-Tiananmen'de top atışı yapıldı-

 

Abbas'ın resmi törene Çin yapımı ve Çin devlet başkanlarının kullandığı "Hong Çi (Kızıl Bayrak)" marka arabayla gelmesi dikkati çekerken, Tiananmen meydanında Abbas'ın onuruna top atışları yapıldı.

Devlet Başkanı sıfatıyla Çin'i ikinci kez ziyaret eden Abbas, bu ülkeye ilk ziyaretini 2010'da yapmıştı.

Öte yandan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da bugün öğleden sonra Şanghay kentine gelerek 10 Mayıs'a kadar sürecek Çin ziyaretine başlayacak.

İsrail ve Filistin liderleri, 20 yıldan bu yana ilk defa üçüncü bir ülkeye aynı anda resmi ziyarette bulunuyor.