Filistin'den İsrail'e "konut" tepkisi

Filistin yönetimi, İsrail'in Kudüs ve Batı Şeria'da yeni konut inşa etme kararına tepki gösterdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

RAMALLAH  - Filistinli başmüzakereci Saib Ureykat, İsrail'in Kudüs ve Batı Şeria'da yeni konut inşa etme kararıyla ilgili olarak "İsrail, aldığı bu son kararla, Filistin tarafını müzakere masasına oturmamaya zorluyor" dedi.

Ureykat, "İsrail'in Kudüs ve Batı Şeria'da yeni Yahudi yerleşim birimleri inşası için ihale açacağını duyurması, barış sürecine darbe vuruyor. İsrail, aldığı bu son kararla, Filistin tarafını müzakere masasına oturmamaya zorluyor. Barış müzakerelerinin güven içinde yürütülmesini isteyen, bu tür projelere izin vermez" diye konuştu.

İsrail'in, Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te bin 200 yeni konut inşa etme kararının, barış görüşmelerinin çarşamba günü başlayacak ikinci turuna etkilerine de değinen Ureykat, Filistin yönetiminin halihazırda, müzakerelerle ilgili tutumunu netleştirmeye çalıştığını kaydetti.

Ureykat ayrıca, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'e, barış sürecinin zarar görmesinden İsrail'in sorumlu olduğunu söylediğini belirtti.

İsrail İmar Bakanlığı, Ortadoğu barış görüşmelerinin ikinci turu öncesinde, Kudüs ve Batı Şeria'da bin 200 yeni konut yapılması için ihale açılacağını, bunlardan 800'ünün Doğu Kudüs'te, 400'ünün de Batı Şeria'nın farklı bölgelerinde inşa edileceğini açıklamıştı.

İsrail ve Filistin tarafı, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin yürüttüğü mekik diplomasisinin ardından 3 yıl aradan sonra geçen temmuz ayında Washington'da barış görüşmelerine yeniden başlamıştı.