Filistin’in tanınması için gözler Hollande'da

Fransa meclisinde kabul edilen "Filistin'in devlet olarak tanınmasını" hükümetten talep eden karar tasarısı sonrası gözler, Cumhurbaşkanı François Hollande'a çevrildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

PARİS - Fransa meclisinde dün yapılan tarihi oylamayla kabul edilen "Filistin'in devlet olarak tanınmasını" hükümetten talep eden karar tasarısı sonrası gözler, Cumhurbaşkanı François Hollande'a çevrildi.

Fransız siyasetçiler, kararın bundan sonraki aşamada Filistin'in Fransa tarafından devlet olarak tanınması açısından taşıdığı önemi değerlendirdi.

İktidardaki Sosyalist Parti'de (PS) Filistin meselesinde ön plana çıkan isimlerden eski Eğitim Bakanı Benoit Hamon, "Fransa meclisinin İngiltere’den sonra Filistin’in devlet olarak tanınması için yaptığı oylama, kuşkusuz siyasi açıdan sembolik ve önemli bir harekettir" dedi.

İsrail-Filistin barış sürecine ilişkin beklentilerini dile getiren Hamon, şu ifadeleri kullandı:

"Oylama sonrası İsrail-Filistin barış sürecinin birdenbire canlanması beklenemez ne yazık ki. Ancak meclisin bu kararının, barış sürecinde müzakere yapmayı reddedenler üzerinde bir baskı oluşturacağını düşünüyorum."

Hamon, meclislerden alınan kararların İsrail ve Filistin tarafını bir seçim yapmaları noktasında daha fazla zorlayacağını belirterek sorunun barışçıl çözümünün 1967 sınırlarına ve Kudüs’ün ortak başkent olduğu iki devletin varlığına bağlı olduğunu vurguladı. 

Eski bakan Hamon, geçen hafta Journal du Dimanche gazetesine yaptığı açıklamada, Filistin meselesinde atılması gereken en güçlü adımın 28 Avrupa Birliği ülkesinin Filistin'i devlet olarak tanıması olduğuna işaret etmişti. Hamon, Hollande'ın Avrupa çapında Filistin konusunda girişim başlatması için en doğru zaman olduğunu vurgulamıştı.

Ana muhalefet partisi Halk Hareketi Birliği (UMP) milletvekillerinin çoğunluğunun ret oyu kullanmasına karşın karar tasarısı için kabul oyu kullanan milletvekili Philippe Cochet ise "Bu oylamanın herhangi bir etkisi olmadığını söyleyebiliriz. Ancak yine de mecliste büyük bir çoğunluğun ve farklı kesimlerin paylaşımıyla kabul edilen bir oylamadan bahsediyoruz. Aslında bir devletin tanınması konusu cumhurbaşkanının onayına bağlıdır" diye konuştu.

Meclisin Filistin konusunda ilerleme kaydetmek için iyi seçilmiş bir yer olmadığını vurgulayan Cochet, Fransa'nın idari sistemine göre konuya ilişkin bütün sorumluluğun Cumhurbaşkanı Hollande'ın üzerinde olduğunu ve herhangi bir girişim başlatılacaksa bunun bizzat Hollande tarafından yapılması gerektiğini belirtti. 

Fransa meclisi, iktidardaki Sosyalist Parti (PS) milletvekillerinin sunduğu, "Filistin'in devlet olarak tanınmasını" hükümetten talep eden karar tasarısını 151'e karşı 339 oyla kabul etmişti. Meclis genel kurulunun kararı tavsiye niteliğini taşıyor. Filistin’i tanıma konusunda bağlayıcı kararın ise hükümet tarafından alınması gerekiyor. Aynı konuya ilişkin bir başka karar tasarısı 11 Aralık'ta Fransa Senatosu'nda oylanacak.  Avrupa Parlamentosu (AP) da geçen haftaki oturumunda, Filistin'in devlet olarak tanınması yönündeki tasarıyı görüşmüştü. Tasarının, AP Genel Kurulu aralık ayı oturumlarında oylanması öngörülüyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir