Finansal enstrümanlara özel kurallar gerekli

UNIDROIT Genel Sekreteri Jose Angelo Estrella-Faria: "Finansal piyasalarda birçok teknolojik gelişme, finansal enstrümanların kaydileştirilmesiyle ilgili olarak birtakım özel kuralların gerekliliğini ortaya koyuyor" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Özel Hukukun Yeknesaklaştırılmasına Yönelik Uluslararası Enstitü (UNIDROIT) Genel Sekreteri Jose Angelo Estrella-Faria, finansal piyasalarda birçok teknolojik gelişmenin finansal enstrümanların kaydileştirilmesiyle ilgili olarak bir takım özel kuralların gerekliliğini ortaya koyduğunu söyledi. 

UNIDROIT Genel Sekreteri Jose Angelo Estrella-Faria, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ev sahipliğinde, UNIDROIT işbirliğinde İstanbul'da düzenlenen "Finansal Bütünlüğün Geliştirilmesi: Cenevre Konvansiyonu ve Finansal Yükümlülüklerin Tasfiyesi Amacıyla Yapılan Netleştirmeye İlişkin UNIDROIT Prensipleri" konulu seminerin açılışında, dünyada saklanmakta olan varlıkların 50 trilyon dolara ulaştığını söyledi.  

Finansal piyasaların ortaya koyduğu cironun küresel ölçekteki büyüklüğüne işaret eden Estrella-Faria, sağlıklı finansal piyasaların hem kamu hem de özel sektörü geliştirmek anlamında önemli olduğunu ifade etti.  

Bugün çok az sektörün finansal sektör kadar uluslararası olduğunu ve gelişmiş düzenleme ve gözetim rejimleriyle desteklendiğini dile getiren Estrella-Faria, "En gelişmiş ülkelerde, uzun zamandır ortaya koyulan altyapılara rağmen, işlemler finansal sektördeki olağanüstü genişlemeye uyum göstermek durumundadır. Refahın müzakere edilebilir araçlarla aktarılması çok ciddi kurallara tabi olmalıdır. Şu anda menkul kıymetlerin kaydileştirilmesinin gittikçe yayıldığını görüyoruz. İlgili kanunları teknolojik gelişmelere uyumlamak son derece önemlidir" diye konuştu. 

Estrella-Faria, sınırlar aşan işlemlerin doğru kurallar çerçevesinde yapılmasının UNIDROIT'in amaçlarından biri olduğunu belirterek, son derece karmaşık olan finansal piyasalarda birçok teknolojik gelişmenin finansal enstrümanların kaydileştirilmesiyle ilgili olarak birtakım özel kuralların gerekliliğini ortaya koyduğunu ifade etti. 

"Amacımız finansal piyasalardaki sistemik riskin azaltılması" 

Kaydileştirmeyle ilgili olarak birçok ülkenin kendi yasal çerçevesini oluşturduğunu, yatırımcıların ve menkul kıymet ihraç eden kuruluşların hakları gözetilerek uluslararası düzeyde de standart bir sistem oluşturulduğunu anlatan Estrella-Faria, Cenevre Konvansiyonu'nun sınırlar aşan menkul kıymet alışverişinin doğru bir sözleşmeye oturtulmasını sağladığını dile getirdi.   

Cenevre Konvansiyonu'ndaki birtakım önemli konuların ülke mevzuatlarına entegre edilmesinin gerekliliğine dikkati çeken Estrella-Faria, şunları kaydetti:  

"UNIDROIT olarak finansal krizin başladığı 2008 yılında gerçekleştirdiğimiz ilk toplantıda, sistemin zaaflarının ortadan kaldırılması ve böylece finansal kuruluşların iflas etmesinin önlenmesi amaçlanmıştı. Özel hukukun kuralları maalesef bu krizin gerçekleşmesini engelleyemedi. Cenevre Konvansiyonu'nda yaptığımız çalışmalarda UNIDROIT olarak özel hukukun ortaya koyabileceği standartlar oluşturuldu. Ancak Cenevre Konvansiyonu'nda her şey kapsanmıyordu. Bugünkü toplantımızda Cenevre Konvansiyonu'nda uyumlaştırılmayan ama finansal piyasaların sağlamlığı için gereken konulardan bahsedeceğiz. Bugün ve yarınki münazaralarımızda, bu alanda daha fazla yasal düzenlemenin ve iyileştirmenin sağlanmasını konuşacağız." 

UNIDROIT Genel Sekreteri Jose Angelo Estrella-Faria, aracılı menkul kıymetlerde birçok zorluğun bulunduğunu belirterek, amaçlarının finansal piyasalardaki sistemik riskin azaltılması olduğunu da sözlerine ekledi.