Finlandiya'dan sonra Macaristan'la da anlaştı
Kırım'daki gelişmeler sonrası AB ve ABD ile gerginlik yaşayan Rusya, bütün yaptırım kararlarına rağmen AB ülkeleri ile birer birer anlaşma imzalıyor
İSTANBUL - Ukrayna'da yaşanan iç savaş sonrası Rus şirketleri Kırım'a girdi. Rusya'nın Kırım'a girmesi ABD ve AB'yi ayağa kaldırdı. NATO, Rusya ile tüm sivil ve askeri işbirliğinin askıya alınmasını kararlaştırdı. AB bu süreçte Rusya'ya karşı tavır almak için Rus şirketlerine yönelik bir takım uygulamaları hayata geçireceğini duyurdu. Ancak bu yatırım kararının üzerinden bir ay geçmeden iki AB ülkesi Rusya'nın aynı devlet şirketi ile anlaşma imzaladı.
Rus devlet enerji şirketi Rosatom, iki gün önce AB üyesi olan Finlandiya'da faaliyet gösteren Fennovoima nükleer enerji şirketinin yüzde 34'ünü satın aldı. Rusya, bir başka AB ülkesi olan Macaristan'la da bugün anlaştı. Buna göre Rosatom, Macaristan'daki Paks Nükleer Santrali'nin genişletilmesi işini üstlenecek. Rusya da bu işin finansmanı için Macaristan'a 10 milyar euroluk kredi verecek. Söz konusu anlaşma bugün imza altına alındı.
'Siyasi dalgalanmalardan etkilenmiyoruz'
Anlaşma sonrası bir açıklama yapan, Rosatom Genel Müdürü Sergey Kiriyenko, yaşanan siyasi dalgalanmaların, yurtdışında gerçekleştirdikleri Nükleer Güç Santrali (NGS) yatırımlarını etkilemeyeceğini bildirerek, "Biz tüm ortaklarımıza verdiğimiz taahhütleri garantili olarak yerine getirmeye devam edeceğiz" dedi.
Kiriyenko yaptığı açıklamada, nükleer santral yatırımlarının oldukça uzun süreli olduklarını hatırlatarak, şunları söyledi: "Bugünlerde imzaladığımız ve 2020 yılına kadar yapacağımız işlere yönelik uzun zaman önce imza attığımız sözleşmelerin yanı sıra, şu anda sürdürülen müzakereler 2020, 2030 ve 2035 yılından itibaren açılacak yeni bir ufuk olacak. Nükleer Güç Santrali sözleşmesinin imzalanması ile 5-7 yıllık inşaat, 60-80 yıllık işletme ve bunun ardından 10 yıllık işletmeden çıkarma süresini öngörmüş oluyoruz. Nükleer sektör ortalama 80-100 yıllık bir faaliyet süresine sahiptir. Bu süre, insan ömrünün yanı sıra 'kuvvetli tepkilere' yol açan siyasi dalgalanmaları aşan bir süreç. Bunu birçok ortağımıza bakarak söyleyebiliriz. Bugüne kadar ortağımız olan hiçbir tarafla sözleşme şartlarında değişikliğe gidilmemiştir. Biz tüm ortaklarımıza verdiğimiz taahhütlerimizi garantili olarak yerine getirmeye devam edeceğiz."
21 yıl vadeli kredi
Bu arada Rusya tarafından Macaristan'a kullandırılacak 10 milyar euroluk kredinin vadesi 21 yıl olacak. Macaristan kredi borcunu, üniteler işletmeye alındıktan sonra ödemeye başlayacak. Ancak bu tarih en geç Mart 2026 olacak. Bu yıldan itibaren üniteler işletmeye alınıncaya kadar (en geç 2026 yılı) kredi faiz oranı yüzde 3.95 olarak uygulanacak. Kredi borcunun ödenmeye başlanacağı ilk yedi yıl boyunca faiz oranı yüzde 4.5, sonraki yedi yıllık dönemde yüzde 4.8 ve son 7 yıl için de yüzde 4.9 olacak.
Paks Nükleer Santrali Sovyetler Birliği döneminde inşa edilen, toplam gücü 2.000 MW olan ve VVER tipi reaktörlere sahip dört güç ünitesinden oluşuyor. 2009 yılında Macaristan Parlamentosu, Paks Nükleer Santrali'nde iki yeni ünitenin inşa edilmesine ilişkin anlaşmayı onayladı. Bu yıl ocak ayında Rusya ile Macaristan arasında, 1000-1200 MW gücünde iki yeni güç ünitesi inşaatının öngörüldüğü ve ayrıca yakıt tedariki ile bakım hizmetini de kapsayan Barışçıl Atom İşbirliği Anlaşması imzalanmıştı.