Finlandiya'da hükümet krizi çözüldü

Son anda istifa mektubunu sunmaktan vazgeçen Finlandiya Başbakanı Sipilä, görevini sürdürecek. Gerçek Finliler Partisi'nin 'nefret suçundan' mahkum olmuş yeni başkanı Jussi Halla-aho ise büyük olasılıkla hükümette yer alamayacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Finlandiya’da üçlü koalisyon hükümetinin istifa mektubunu sunmak için dün öğleden sonra Devlet Başkanlığı Konutu’na gideceğini açıklayan Başbakan ve Merkez Parti lideri Juha Sipilä son anda meydana gelen politik gelişmelerin ardından istifa mektubunu sunmaktan vezgeçerek, hükümetin devam edeceğini duyurdu.

Koalisyon ortaklarından ırkçı Sannfinländarna Partisi’nin (Gerçek Finliler Partisi) başına cumartesi günkü parti kongresinde ‘nefret söylemi suçu’ndan mahkum olmuş Jussi Halla-aho getirildi. Hükümet ortağı Gerçek Finliler Partisi’nde meydana gelen lider değişikliğinden sonra koalisyonun iki ortağı Merkez Parti ile Birlik Partisi liderleri Gerçek Finliler Partisi’nin yeni seçilen lideri Jussi Halla-aho ile biraraya geldiler ve ardından ortak açıklama yaparak "Gerçek Finliler Partisi ile yeni seçilen başkanları liderliğinde hükümete devam etmelerinin olanaklı olmadığını" açıklayıp hükümetin istifa edeceğini duyurdular.

Parti grubu ikiye bölündü

Dün öğleden sonraki saatlerde ise Finlandiya politik arenasında ilginç gelişmeler yaşandı;

Cumartesi günkü parti kongresinde ‘nefret söylemi suçu’ndan mahkum olmuş Jussi Halla-aho nun parti liderliğine getirilmesinden sonra ilk toplantısını yapan 'Gerçek Finliler'in parti grubu ikiye bölündü.

Grup toplantısının ardından aralarında 5 bakanın da bulunduğu 22 milletvekili partilerinden istifa ettiklerini, yeni bir grup kurduklarını açıklayarak, bakanların görevlerine devam etme şartı ile mevcut hükümeti desteyeceklerini açıkladılar.

Gelişmeler üzerine bir açıklama yapan Başbakan Juha Sipilä ‘‘Hükümetin istifasına gerek kalmamıştır. Hükümet mevcut bakanlarıyla görevine devam edecektir’’ açıklamasını yaptı.