Fitch, Almanya'nın kredi notunu teyit etti

Fitch'in resmi sitesinde yayınlanan açıklamada, Almanya'nın kamu borcunun GSYH'ye oranının Euro bölgesindeki aynı nota sahip ülkelerin aksine halihazırda düşüyor olmasının 'AAA' olan kredi notunu yansıtan önemli faktörler biri olduğu belirtildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Almanya'nın "AAA" olan kredi notunu teyit etti, not görünümünü ise durağanda bıraktı. 

Fitch'in resmi internet sitesinde yayınlanan açıklamada, Almanya'nın kamu borcunun Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'ya (GSYH) oranının, Euro bölgesinde aynı nota sahip ülkelerin aksine halihazırda düştüğü belirtilerek, bunun ise ülkenin "AAA" olan kredi notunu yansıtan önemli faktörlerden olduğu kaydedildi. 

Kamu borcunun GSYH'ye oranı yüzde 78,4'e geriledi

Kamu borcunun GSYH'ye oranının Almanya'da 2012 yılındaki yüzde 81 seviyesinden 2013 yılında yüzde 78,4'e gerilediğine işaret edilen açıklamada, bu rakamın Fitch'in yüzde 79,4'lük tahmininden daha iyi olduğu aktarıldı. 

Açıklamada, Almanya'nın azalan kamu borcu unsurlarına sahip olmaya devam ettiği dile getirilerek, şu ifadelere yer verildi: 

"Ülke ekonomisi büyüyor, bütçe pozisyonu nispeten olumlu ve nominal faiz oranları da düşük seviyelerde. Kamu borcunun GSYH'ye oranındaki aşağı yönlü gidişat, kredi notunun şokları absorbe etme kapasitesini iyileştiriyor. Hükümet, kamu borcunun GSYH içindeki payını 2017 yılına kadar yüzde 70'e düşürmeyi hedefliyor. Hükümet ayrıca orta vadeli mali hedeflerle tanışmaya devam ediyor ve yapısal kamu dengesi, fazla vermeye doğru ilerleyerek 2013 yılında pozitif bölgede kaldı." 

Uzun vadeli potansiyel büyümenin arkasındaki ana faktör, nüfusta küçülme beklentileri

Fitch'in Almanya'daki ekonomik genişleme hızının, büyümenin ana motoru iç büyümeyle ivme kazanmasının beklendiği aktarılan açıklamada, "Fitch, potansiyel büyüme tahmininin yüzde 1,25 ile yüzde 1,5 arasında makul bir seviyede olduğuna inanmaya devam ediyor. Almanya'nın nispeten düşük uzun vadeli potansiyel büyümesinin arkasındaki ana faktör, nüfusta küçülme beklentileridir. Bununla birlikte son yüksek göç rakamlarının devam etmesi durumunda, büyüme beklentileri artırılabilir" ifadeleri kullanıldı. 

Alman bankalarının sermaye miktarı iyileşiyor

Açıklamada, kamu finansmanına yönelik risklerin düşük seviyede kalmayı sürdürdüğüne dikkat çekilerek, Alman bankalarının sermaye miktarının iyileştiği ve fonlama koşullarının da başkalarından daha uygun olmaya devam ettiği vurgulandı. 

Almanya'nın dünyadaki güçlü net uluslararası yatırım pozisyonuna sahip ülkelerden biri olduğuna işaret edilen açıklamada, ülkenin geniş cari fazlasının etkisiyle önemli bir net dış kreditör olduğunun da altı çizildi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir