Fitch, Dexia'nın kredi notunu teyit etti

Fransa-Belçika ortaklığı Dexia bankasının "A " olan uzun vadeli kredi notunu teyit eden Fitch, Belçika iştiraki DBB'nin "A" olan uzun vadeli kredi notunu "A-"ye çekti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

PARİS - Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Fransa-Belçika ortaklığı Dexia bankasının "A " olan uzun vadeli kredi notunu teyit etti, ancak Belçika iştiraki Dexia Banque Belgique'in (DBB) "A" olan uzun vadeli kredi notunu "A-"ye çekti.

Kuruluştan yapılan açıklamada, Dexia Banque Belgique'in kredi notunun indirilmesinde Dexia Yönetim Kurulu'nun 10 Ekim'de aldığı yeniden yapılandırma kararlarının etkili olduğu belirtildi.

Açıklamada, Dexia bankasının kredi notunun teyit edilmesi kararının ise Belçika, Fransa ve Lüksemburg hükümetlerinin, gerektiğinde bankaya ek destek sağlama konusunda tereddüt etmeyeceğine ilişkin beklentinin yansıması olduğu vurgulandı.

Belçika, Fransa ve Lüksemburg hükümetleri, geçen hafta sonu, bilançosunda yüklü miktarda Yunan tahvili bulunan Dexia'yı kurtarma planı hazırlamıştı.

Buna göre, Dexia'nın Belçika ve Fransa'daki karlı bankacılık birimlerinin kamulaştırılarak, Türkiye'deki iştiraki Denizbank'ın satışa çıkarılması bekleniyor.

Bankanın 90 milyar avro civarındaki riskli aktifleri ise ayrı bir birimde toplanarak yüzde 60,5'ine Belçika, yüzde 36,5'ine Fransa ve yüzde 3'üne Lüksemburg hükümetlerinin garantör olacağı belirtiliyor.

Dexia'nın karlı birimlerinin kamulaştırılmasını öngören kurtarma planına göre, Dexia Bank Belçika için 4 milyar avro ve Fransa birimi için 650-700 milyon avro kamulaştırma bedeli ödeneceği ifade ediliyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir