Fitch, Suudi Arabistan'ın notunu yükseltti

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Suudi Arabistan'ın "AA-" olan kredi notunu "AA"ya yükseltti, görünümü ise durağanda bıraktı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Fitch açıklamasında Suudi Arabistan'ın güçlü kamu ve dış bilançosunun desteklendiği belirtilirken, ülkenin dış kamu borcuna sahip olmadığına işaret edildi.

Bankacılık sektöründeki kamu mevduatlarının Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'nın (GSYH) yüzde 58,7'sine yükseldiği aktarılan açıklamada, "2013 yıl sonu ile kıyaslandığında kamu borcu GSYH'ın sadece yüzde 0,6'sı oldu. Suudi Arabistan dış kamu borcuna sahip değil. Daralma olmasına rağmen, mali tahminler ve dış fazla bu tamponları önemli ölçüde destekleyecektir" denildi.

Açıklamada, Fitch'in sosyal dengesizliğin potansiyel ekonomik kaynakları olarak dikkate aldığı, işsizlik ve satın alınabilir konut sıkıntısı konularının her ikisinde de  yetkililerin adım atmaya devam ettiği aktarılırken, şu ifadelere yer verildi:

"Gurbetçi işçilerin durumundaki normalleşmeyle, iş piyasası reformları devam ediyor ve işgücü piyasasına vatandaşların katılımı için çaba harcanıyor. Özel sektörde Suudi'lerin istihdamı 2013 yılında ciddi derecede yükseldi. Suudi Arabistan'ın reel GSYH büyümesi kendi akranlarından daha fazla ve petrol dışı büyüme hala daha hızlı. Büyüme, düşük petrol üretimi nedeniyle 2013 yılında yüzde 3,8'e yavaşladı. Petrol dışı büyüme ise yüzde 5 düzeyinde güçlü kaldı."

Açıklamada, durağan görünümün aşağı ve yukarı yönlü risklerin şu anda iyi dengelendiğini yansıttığına yer verilerek, mali ve dış tamponlardaki bir erozyon ile önemli ekonomik faaliyetleri etkileyen ya da istikrarı tehlikeye atan bölgesel çatışmalar veya iç politik şokların yayılması durumlarının olumsuz değerlendirmeye yol açabileceği uyarısında bulunuldu.