Fitch'ten Rusya'ya sermaye çıkışı uyarısı

Fitch açıklamasına göre, Rusya'dan yılın ilk çeyreğinde yaşanan yüksek orandaki sermaye çıkışı, Rusya ekonomisi ve kredi profili için risk oluşturuyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LONDRA - Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, ilk çeyrek itibariyle Rusya'dan sermaye çıkışlarının risk unsuru olduğunu açıkladı. 

Kredi derecelendirme kuruluşunun yazılı açıklamasında, "Rusya'dan yılın ilk çeyreğinde yaşanan yüksek orandaki sermaye çıkışı, Rusya ekonomisi ve kredi profili için risk oluşturmaktadır" tespitine yer verildi. 

Ukrayna ve Rusya arasında yaşanan gerilimlerin sonucunda yılın ilk çeyreğinde sermaye çıkışlarının yoğun bir şekilde yaşandığı vurgulanırken, "Yaptırımların Rus ekonomisi ve iş ortamı üzerindeki potansiyel etkisi, geçen ay 'BBB' notuyla değerlendirilen Rusya'nın not görünümünü negatife çekmemizin temel itici unsuruydu" ifadesi kullanıldı. 

Rusya Merkez Bankası'nın dün yayınladığı verilere göre, Rusya'dan net sermaye çıkışının ilk çeyrek itibariyle 50,6 milyar dolar seviyesinde olduğu hatırlatan Fitch, açıklamasında şu görüşleri aktardı: 

"Bu 2008 yılının sonundan itibaren bir çeyrekte kaydedilmiş en yüksek sermaye çıkışıdır. Rusya Ekonomi Bakanı Alexei Ulyukayev bu yılın sonunda Rusya'da sermaye çıkışını 100 milyar doları bulabileceğini, ekonomik büyümenin ise mali kurallardan ödün vermeden yüzde 0,5 oranında azalabileceğini söyledi." 

Ukrayna krizinin, zaten devam eden sermaye çıkışlarına ve düşük yatırım seviyesine maruz kalan Rusya ekonomisinin uzun vadeli yavaşlamasını tetiklediği kaydedilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:  

"Rusya'nın ekonomik büyümesine ilişkin tahminimizi yatırımların ilk çeyrekteki hızla azalması olasılığından kaynaklan ağağı yönlü risklerle birlikte yüzde 1'in biraz altında güncelledik. Buna rağmen, Rusya'nın cari fazlası bu yılın ilk çeyrek sonu itibariyle geçen yılın aynı dönemine kıyasla 24,3 milyar dolardan 27,6 milyar dolara ulaştı. Para biriminin değer kaybı nedeniyle ithalatı ihracatından daha hızlı azaldı. Rusya'da özel sektör güveninin tersine tüketici güveni kısmen dirençli olmaya devam ediyor. Rusya'da bu yılın sonu için cari işlemler fazlası tahminimizi GSYH'nın yüzde 1,4'ü olarak güncelledik." 

Açıklamada, Rusya için Ukrayna merkezli risklerin devam ettiğini vurgulayan Fitch, "Yakın vadeli gelişmeler ve Ukrayna krizinin sonucu halen yüksek oranda belirsizliğini korumaya devam ediyor. Fakat daha büyük çapta sermaye kaçışının yaşanması ödemeler dengesinde kırılganlık oluşturma riskine sahip. Rusya'nın notu ödemeler dengesindeki zayıflıktan kaynaklanacak rezervlerdeki kapsamlı bir düşüşe karşı hassasiyetini koruyacaktır" tahmininde bulundu. 

Bu konularda ilginizi çekebilir